kinderen, spelen, straat, bewegen

Kinderen bewegen meer door aanleg verkeersveilige wijk

Veilige wijken waarbij niet hard wordt gereden door auto’s zorgen ervoor dat kinderen meer tijd besteden aan spelen op straat. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Verbeteringen in de verkeersinfrastructuur hebben een positief effect op de lichamelijke activiteit van kinderen.

TNO onderzocht het bewegingsgedrag van kinderen in vijf prioriteitswijken die tussen 2004 en 2008 gedeeltelijk zijn geherstructureerd in Amersfoort, Haarlem, Hengelo, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen.

Bewegen

Met gebruik van GPS en versnellingsmeters bij 100 kinderen werd duidelijk op welke locaties zij bewegen. Daarbij bleek dat de kinderen bijna twee uur per dag buiten doorbrengen, waarvan de helft van de tijd gespeeld wordt op pleinen en stoepen. In de echte speeltuin wordt minder tijd doorgebracht, maar kinderen bewegen er wel intensiever.

In sommige wijken bewogen kinderen in 2008 meer dan in 2004. Daarbij bleek dat vooral verbeteringen in de verkeersinfrastructuur een positief effect hebben op de lichamelijke activiteit van kinderen. Zo zijn kinderen uit wijken waar tussen 2004 en 2008 minder kruispunten en/of minder hard rijdende auto’s zijn geobserveerd meer tijd gaan besteden aan buitenspelen.

Snelheidsbeperkende maatregelen

Op basis van deze bevindingen beveelt TNO aan om waar mogelijk snelheidsbeperkende maatregelen toe te passen, opdat kinderen veilig naar verschillende bestemmingen in hun wijk kunnen lopen of fietsen en in de openbare ruimte kunnen spelen en sporten.

Daarbij denken de onderzoekers aan maatregelen als bijvoorbeeld invoering van eenrichtingsverkeer, verkeersdrempels en autoluwe zones rondom scholen, zo meldt Verkeersnet.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kinderen bewegen meer door aanleg verkeersveilige wijk | RijschoolPro
kinderen, spelen, straat, bewegen

Kinderen bewegen meer door aanleg verkeersveilige wijk

Veilige wijken waarbij niet hard wordt gereden door auto’s zorgen ervoor dat kinderen meer tijd besteden aan spelen op straat. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Verbeteringen in de verkeersinfrastructuur hebben een positief effect op de lichamelijke activiteit van kinderen.

TNO onderzocht het bewegingsgedrag van kinderen in vijf prioriteitswijken die tussen 2004 en 2008 gedeeltelijk zijn geherstructureerd in Amersfoort, Haarlem, Hengelo, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen.

Bewegen

Met gebruik van GPS en versnellingsmeters bij 100 kinderen werd duidelijk op welke locaties zij bewegen. Daarbij bleek dat de kinderen bijna twee uur per dag buiten doorbrengen, waarvan de helft van de tijd gespeeld wordt op pleinen en stoepen. In de echte speeltuin wordt minder tijd doorgebracht, maar kinderen bewegen er wel intensiever.

In sommige wijken bewogen kinderen in 2008 meer dan in 2004. Daarbij bleek dat vooral verbeteringen in de verkeersinfrastructuur een positief effect hebben op de lichamelijke activiteit van kinderen. Zo zijn kinderen uit wijken waar tussen 2004 en 2008 minder kruispunten en/of minder hard rijdende auto’s zijn geobserveerd meer tijd gaan besteden aan buitenspelen.

Snelheidsbeperkende maatregelen

Op basis van deze bevindingen beveelt TNO aan om waar mogelijk snelheidsbeperkende maatregelen toe te passen, opdat kinderen veilig naar verschillende bestemmingen in hun wijk kunnen lopen of fietsen en in de openbare ruimte kunnen spelen en sporten.

Daarbij denken de onderzoekers aan maatregelen als bijvoorbeeld invoering van eenrichtingsverkeer, verkeersdrempels en autoluwe zones rondom scholen, zo meldt Verkeersnet.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.