Spoorwegovergang

Speciale verkeersborden bij spoorwegovergangen

Spoorwegovergang

De ProRail-actie met de speciale verkeersborden voor spoorwegovergangen met de tekst ‘Wil je blijven leven, wacht dan even’ is door 50 gemeenten aangevraagd. De speciale verkeersborden vormen een onderdeel van een bredere aanpak van spoorwegveiligheid.

Met de waarschuwingsborden wordt verkeersdeelnemers extra op het hart gedrukt dat het levensgevaarlijk is een overweg over te steken wanneer het licht op rood staat, de bellen rinkelen of als de spoorbomen gesloten zijn.

Scholieren

Scholieren bedachten in een ontwerpwedstrijd vorig jaar de slogan ‘Wil je blijven leven, wacht dan even’. Gemeenten in Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland bestelden de borden al.

ProRail heeft de gemeenten begin dit jaar de verkeersborden aangeboden. De eerste twee zijn gratis. Gemeenten kiezen zelf bij welke overwegen ze komen te staan. Veel plaatsen hebben extra borden bijbesteld. Het Groningse Oldambt bestelde er zestien borden bij.

Veiligheid

De speciale verkeersborden vormen een onderdeel van een bredere aanpak van spoorwegveiligheid. Zo is de afgelopen jaren op circa 600 overwegen geïnvesteerd, vaak samen met lokale overheden.

Toch vinden er nog steeds ongevallen op overwegen plaats. Risicovol gedrag is daarvan de belangrijkste oorzaak. ProRail zet daarom ook gastlessen en surveillances in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.