130, kilometer per uur, snelweg

Denemarken: 9 procent meer gewonden bij 130 km/uur

DENEMARKEN – Verhoging van de maximum snelheid op autosnelwegen in Denemarken leidde tot meer slachtoffers op 130-km trajecten. Op de trajecten waar de snelheid 110 km/uur bleef, daalde het aantal slachtoffers.

Automobilisten mogen in ons land vanaf 1 maart op het traject A7 Wognum-Afsluitdijk in beide richtingen ook 130 km per uur rijden.

Maximumsnelheid

Denemarken heeft de maatregel al eerder ingevoerd. Op 30 april 2004 werd de algemene geldende snelheidslimiet van 110 km/uur in Denemarken opgetrokken naar 130 km/uur. Op ongeveer de helft van het autosnelwegennet werd de snelheid vervolgens met borden gelimiteerd tot 110 km/uur.

Wetenschappers van de Danish Road Directorate onderzochten de effecten in de eerste 16 maanden na invoering van de maatregel, zo meldt Verkeersnet.nl.

Gewonden

Op 130 km/uur-wegen vielen 9 procent meer gewonden dan het jaar ervoor. Op de 110 km/uur-wegen daalde het aantal gewonden met 40 procent.

De gemiddelde snelheid op 130 km/uur-trajecten liep op van 120 km/uur naar 121 km/uur. De snelheid op ongeveer de helft van de 110 km/uur-trajecten liep terug met 3 km/uur tot 116 km/uur. Op de andere helft liep de gemiddelde snelheid terug met 3 km/uur tot 119 km/uur.

Ongevallen

De Deense onderzoekers constateren dat een verandering in de gemiddelde snelheid van +/- 1 km/uur leidt tot een toe-/afname van het aantal ongevallen en gewonden met 10 procent.

Het traject op de A7 is de eerste van acht trajecten waar in het kader van experimenten een snelheidsverhoging naar 130 km per uur wordt ingevoerd.

130 kilometer per uur

Op de A2 en A16 gaat vanaf mei een verhoging naar 130 km  per uur gelden op momenten dat de verkeersdrukte dat toelaat. Op de A6 wordt de snelheid buiten de spits verhoogd naar 130 km per uur.  Op de A17, A32, A37 en de A58  gaat de snelheid vanaf juli 24 uur per dag omhoog naar 130 km per uur.

Het eerste 130-traject op de afsluitdijk heeft 2x 2 rijstroken en een totale lengte van 53 km. Het traject wordt aan het begin en eind gemarkeerd met borden die aangeven dat er op het traject sprake is van een verhoogde snelheidslimiet. Verder staan er verkeersborden met een rode rand en 130 in de berm.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.