ongeluk, ongeval, berging

TNO: Meer aandacht voor verkeersveiligheid van personeel

Jaarlijks vallen in Nederland namelijk ongeveer zestig doden en 750 gewonden onder mensen die voor hun werk op weg zijn. Bedrijven moeten daarom in hun arbobeleid meer aandacht besteden aan het voorkomen van verkeersongevallen, zo vindt TNO.

Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO Paulien Bongers wijst erop dat werkgevers in het buitenland al ervaring hebben opgebouwd in het voorkomen van ongelukken.

Rijcursus

Daar worden de ogen van chauffeurs op kosten van het bedrijf getest, krijgen ze gratis rijcursussen en kunnen ze alleen kiezen uit veilige en degelijke leaseauto’s. De vlotte auto’s worden van te voren uit de selectiemogelijkheden geschrapt.

Transportbedrijven zouden er volgens haar goed aan doen om ‘vermoeidheidsmanagement’ in te zetten. Dat houdt in dat een bedrijf een frisse chauffeur inzet als een collega onderweg zegt moe te zijn.

Ongeluk

Werkgevers hebben vaak geen idee van de kosten die verkeersongelukken met zich meebrengen. Laat staan de imagoschade als een vrachtwagen met bedrijfslogo erop net een fataal ongeluk heeft veroorzaakt.

Van de beroepen op de weg is vrachtwagenchauffeur volgens TNO het gevaarlijkste beroep. Daarna volgen agent en brandweerman op de tweede plaats, gevolgd door postbezorgers. Loodgieters staan op de vierde plaats. Hun bestelauto’s zijn betrokken bij bijna één op de vijf verkeersongevallen tijdens het werk, zo meldt het rapport van TNO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.