Verkeersexamen, basisschool, fietsexamen

Veel basisscholen schrappen verkeersexamen op de fiets

AMERSFOORT –  Steeds meer basisscholen zien af van het praktische verkeersexamen omdat kinderen steeds minder fietsen. Dat blijkt uit onderzoek door Veilig Verkeer Nederland (VVN) onder de ongeveer 7400 basisscholen. Daarvan deed 29 procent mee aan de enquête.

VVN maakt zich grote zorgen over het gebrek aan fietservaring.

Theoretisch verkeersexamen

Van de scholen die de leerlingen wel het theoretische verkeersexamen laten doen,  laat 11 procent de leerlingen geen praktijktoets afleggen. Daarvan geeft 15 procent als reden te weinig goede fietsen ter beschikking te hebben en 13 procent meldt dat de leerlingen niet kunnen fietsen of er te weinig ervaring mee hebben.

Van de scholen die de kinderen wel het praktijkexamen laten doen, geeft bijna 10 procent aan dat de kinderen geen of te weinig fietservaring hebben. In 2008 was dat nog 4 procent, in 2009 al 9 procent.

Praktisch verkeersexamen

VVN besteedt dit jaar extra aandacht aan de voorbereiding op het praktische verkeersexamen, dat de leerlingen van de groepen 7 en 8 donderdag maken. Het is aan de scholen zelf een datum te bepalen voor het theoretische gedeelte. Ze hebben de tijd tot en met juni.

VVN heeft ouders gevraagd naar een gouden tip voor de verkeersopvoeding van hun kinderen. Het advies van een van de moeders is de rollen om te draaien en het kind te vragen hoe de ouders zich in het verkeer moeten gedragen.

In de groepen 7 en 8 van de basisscholen zitten zo’n 200.000 leerlingen van wie er 150.000 meedoen aan het praktische verkeersexamen, zo meldt de Telegraaf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Veel basisscholen schrappen verkeersexamen op de fiets”

Bert Rietman|19.04.12|12:14

Samen met een andere medewerker van VVN afd. Bronckhorst organiseer ik het verkeersexamen in Zelhem en dat zijn dit jaar 6 basisscholen.
Bij ons is het grote probleem om vrijwilligers te krijgen die op de controle posten staan om de leerllingen te beoordelen. Dit jaar doen er 110 l.l. deel en dat is voor ons doen weinig want meestal zijn het ongeveer 150 l.l. De oorzaak hiervan is dat de kleine scholen het ene jaar verkeersexamen doen en het andere jaar EHBO voor groep 7 en [email protected]

Gus K.|02.09.15|11:58

Om de praktische fietslessen te stimuleren, stel ik voor het volgende verkeerseducatieplan op te zetten: Basisonderwijs: fietslessen op het schoolplein. Voortgezet onderwijs: fietslessen op straat. Vanaf 16,5 jaar autorijlessen in parcours. Na het behalen van het theorie-examen en voldoende beheersen v.h. voertuig wordt de leerling doorverwezen naar een rijschool. Ouders krijgen een cursus om hun kinderen met rijbewijs te begeleiden. Leerlingen krijgen ook navigatie- en stressreductietraining.

Gus K.|05.09.15|08:34

In het bovenstaande verkeerseducatieplan voor het basis- en voorgezet onderwijs worden personen met een (bijstand)uitkering opgeleid tot fietsdocent (Fietsersbond), navigatietrainer en/of stressreductietrainer (zie de participatiewet – het doel van de participatiewet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen). De autorijlessen (voertuigbeheersing) in parcours (parkeerplaatsen en afgesloten wegen) worden door (beginnende) bevoegde rijinstructeurs gegeven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.