speekseltest, drugs

Kabinet akkoord met gebruik speekseltest drugs in verkeer

Politieagenten kunnen straks automobilisten, motorrijders en bromfietsers verplichten mee te werken met een zogeheten speekseltester. De test kan bepalen of iemand drugs heeft gebruikt. Hierdoor verbetert de aanpak van drugs in het verkeer.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Speekseltest

Speekselonderzoek is te vergelijken met het voorlopig onderzoek van uitgeademde lucht bij een alcoholtest. Is de speekseltest positief dan gaat de bestuurder als verdachte mee voor bloedonderzoek door het NFI.

De speekseltester is dus een voorselectiemiddel. Omdat hij niet exact aangeeft hoeveel van welke drug de bestuurder heeft gebruikt, blijft de analyse van het afgenomen bloed als bewijsmiddel gelden.

Strafbaar

Rijden onder invloed van drugs wordt apart strafbaar gesteld. Een lijst met veelvoorkomende drugs geeft precies aan boven welke waarden het gebruik gevaar voor het verkeer oplevert.

Zo mag de meetbare stof amfetamine en cocaïne in het bloed van de bestuurder niet hoger zijn dan 50 microgram per liter bloed. In het geval van cannabis is voor de meetbare stof tetrahydrocannabinol een grens vastgesteld van 3,0 microgram per liter bloed.

Bloedonderzoek

Als bloedonderzoek vaststelt dat een bestuurder een hogere concentratie van de meetbare stof in zijn bloed heeft dan de vermelde grenswaarde is het bewijs geleverd voor overtreding en volgt een straf, bijvoorbeeld een boete of een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Tot slot kan de politie bestuurders ook laten meewerken aan een onderzoek van de psychomotorische functies en de oog- en spraakfuncties als de speekseltester niet het gebruik van drugs heeft aangetoond, maar zij wel het sterke vermoeden heeft dat de bestuurder heeft gebruikt. De speekseltester kan namelijk niet het gebruik van alle drugs meten. De politie kijkt dan naar de reactiesnelheid en de evenwichtsfuncties van de bestuurder of de reflex van de pupil op licht.

Tweede Kamer

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer, zo meldt Verkeersnet.nl.

Jaarlijks komen ongeveer 200 verkeersdeelnemers om door alcoholgebruik en ongeveer 80 door drugsgebruik. Vooral jongeren, zware drinkers en gebruikers van een combinatie van alcohol en drugs hebben een grote kans op een verkeersongeval.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.