alcoholcontrole, politie

Alleen puntenrijbewijs voor drank en drugs in het verkeer

DEN HAAG – Er komt geen puntenrijbewijs voor iedereen, zoals die er nu is voor beginnende bestuurders. Wel krijgen alle automobilisten een puntenrijbewijs voor de bestrijding voor alcohol en drugs in het verkeer. Ook wordt het systeem voor beginnende bestuurders aangescherpt.

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

Puntenrijbewijs

De minister legt daarmee een advies van het Openbaar Ministerie (OM) naast zich neer. In maart had het OM gepleit voor een puntenrijbewijs voor iedereen. Maar volgens Schultz van Haegen zijn de voordelen hiervan ”niet evident”. Bovendien leidt zo’n ”generiek puntenstelsel” tot meer bureaucratie, aldus de minister.

Voortaan worden ernstige verkeersovertredingen door beginnende bestuurders minder vaak getolereerd. Schorsing van het rijbewijs is straks al aan de orde na twee fouten in plaats van drie.

Strafpunt

Vanaf 1 juni treedt de zogenoemde recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten in werking. Daarbij krijgt een bestuurder een strafpunt voor elk verkeersdelict waarbij alcohol in het spel is. Gebeurt dit nog een keer en is er sprake van een alcoholpromillage van minstens 1,3 dan wordt na de veroordeling het rijbewijs ongeldig.

De bestuurder moet dan opnieuw rijexamen doen en zijn ‘geschiktheid’ aantonen om opnieuw een rijbewijs te krijgen.

Drugs in het Verkeer

Schultz van Haegen zal deze regeling uitbreiden met drugsdelicten. Dat betekent dat ook iemand die twee keer wordt betrapt op het rijden onder invloed van drugs zijn of haar rijbewijs verliest. Om drugs te detecteren zal de zogenoemde speekseltest worden toegepast.

Om drugsgebruik onder te kunnen brengen in de bestaande regelingen moet de wet worden gewijzigd. De minister wil een voorstel daartoe nog dit jaar indienen bij de ministerraad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.