elektrische fiets, ouderen, elo cruiser

Onderzoek naar ongelukken ouderen met elektrische fiets

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gaat onderzoeken of elektrische fietsen vaker betrokken zijn bij ongevallen. SWOV wil bekijken in hoeverre het vervoersmiddel bijdraagt aan het stijgende aantal fietsers dat jaarlijks in het ziekenhuis belandt. De e-bike is vooral populair onder ouderen.

Tussen 2005 en 2009 steeg het aantal fietsers van 55 jaar en ouder dat op de spoedeisende hulp terecht kwam met 39 procent tot 28.000. Het aantal ziekenhuisopnamen steeg met 55 procent, tot 4300. Er overleden in 2009 120 ouderen door fietsongevallen.

Cijfers

Op dit moment ontbreken er nog cijfers hoe vaak daarbij gebruik werd gemaakt van een elektrische fiets. Eerder dit jaar signaleerde minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) dat er onder senioren veel ongelukken gebeuren met scootmobielen en elektrische fietsen.

Het SWOV onderzoekt nu wat het effect is van de hogere snelheid van elektrische fietsen. Ook wordt bekeken of de elektrische fiets mensen aantrekt die normaal nooit fietsen en of ook dat bijdraagt aan de kans op brokken.

Cursus

“Het kan ook nog zo zijn dat er meer kilometers mee worden gemaakt omdat het makkelijker gaat. Dat vertaalt zich mogelijk ook in hogere ongevalscijfers”, aldus een SWOV-zegsman in Verkeer in Beeld. Op verschillende plaatsen in het land worden cursussen aangeboden waarin ouderen wordt geleerd goed om te gaan met de elektrische fiets.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.