Vakantie, auto

Een op drie vakantie-automobilisten rijdt 5 uur achter elkaar

Eén op de drie automobilisten rijdt meer dan vijf uur achter elkaar wanneer ze met de auto op vakantie gaan, terwijl aanbevolen wordt om om de twee uur te pauzeren.  Dat blijkt uit een verkeersveiligheidsonderzoek van Goodyear Dunlop, waarbij 5.600 automobilisten in Europese landen werden ondervraagd.

Vermoeidheid blijkt één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen op de weg te zijn: één op de drie dodelijke ongevallen op de Franse wegen wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Of men nu een binnenlandse of buitenlandse trip plant, veel automobilisten nemen vaak geen maatregelen om het risico en de stress van een dergelijke trip te reduceren.

Vakantie

In de regio Noord sluiten de basisscholen vrijdag 22 juli de deuren. Dan gaan ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders met vakantie. Ruim de helft daarvan trekt richting het buitenland.  De komende weekends zullen volgens de ANWB  dus de drukste  van het vakantieseizoen worden.

74% van de Europese vakantiegangers gaat dit jaar met de auto op zomervakantie. Dat is twee keer zoveel als het aantal mensen dat met het vliegtuig gaat. Meer dan 50% van de Europese automobilisten plant een vakantierit van meer dan 1.000 km, één op de vier zelfs een rit van 2.000km. Dit betekent dat de wegen deze zomer drukker zullen zijn dan ooit te voren.

Veilige wegen

Nederlandse, Scandinavische en Duitse wegen worden door de Nederlanders beoordeeld als de meest veilige. Italiaanse en Belgische wegen brengen het er onder de Nederlanders slechter vanaf. Ongeveer een vijfde van de Nederlanders beschouwt deze als (zeer) onveilig.

44% van de Nederlandse vrouwen vindt het rijden in de bergen stressgevend evenals het rijden  in andere landen (28%). 44% laat dan ook liever iemand anders  aan het stuur in het buitenland. Mannen daarentegen vinden het vaak leuker om in het buitenland te rijden dan in eigen land (40%).

Tips van GoodYear Dunlop om je veilig op je bestemming te brengen:

 • Zorg dat je goed uitgerust aan je reis begint. Rijden met een slaaptekort is even gevaarlijk als rijden onder invloed.
 • Respecteer je bioritme. Vertrek op een tijdstip waarop je lichaam normaal wakker en actief is (tussen 07u00 en 19u00).
 • Drink geen alcohol voor je vertrek.
 • Las regelmatig rustpauzes in. Een korte wandeling elke twee uur zorgt voor frisse lucht en energie!
 • Zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de auto. Onderzoek toont aan dat hoge temperaturen hetzelfde effect hebben als een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5°/°° alcohol.
 • Negeer de tekenen van vermoeidheid niet: herhaaldelijk je gezicht wrijven, je kin aanraken en moeite om een constante snelheid aan te houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Een op drie vakantie-automobilisten rijdt 5 uur achter elkaar | RijschoolPro
Vakantie, auto

Een op drie vakantie-automobilisten rijdt 5 uur achter elkaar

Eén op de drie automobilisten rijdt meer dan vijf uur achter elkaar wanneer ze met de auto op vakantie gaan, terwijl aanbevolen wordt om om de twee uur te pauzeren.  Dat blijkt uit een verkeersveiligheidsonderzoek van Goodyear Dunlop, waarbij 5.600 automobilisten in Europese landen werden ondervraagd.

Vermoeidheid blijkt één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen op de weg te zijn: één op de drie dodelijke ongevallen op de Franse wegen wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Of men nu een binnenlandse of buitenlandse trip plant, veel automobilisten nemen vaak geen maatregelen om het risico en de stress van een dergelijke trip te reduceren.

Vakantie

In de regio Noord sluiten de basisscholen vrijdag 22 juli de deuren. Dan gaan ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders met vakantie. Ruim de helft daarvan trekt richting het buitenland.  De komende weekends zullen volgens de ANWB  dus de drukste  van het vakantieseizoen worden.

74% van de Europese vakantiegangers gaat dit jaar met de auto op zomervakantie. Dat is twee keer zoveel als het aantal mensen dat met het vliegtuig gaat. Meer dan 50% van de Europese automobilisten plant een vakantierit van meer dan 1.000 km, één op de vier zelfs een rit van 2.000km. Dit betekent dat de wegen deze zomer drukker zullen zijn dan ooit te voren.

Veilige wegen

Nederlandse, Scandinavische en Duitse wegen worden door de Nederlanders beoordeeld als de meest veilige. Italiaanse en Belgische wegen brengen het er onder de Nederlanders slechter vanaf. Ongeveer een vijfde van de Nederlanders beschouwt deze als (zeer) onveilig.

44% van de Nederlandse vrouwen vindt het rijden in de bergen stressgevend evenals het rijden  in andere landen (28%). 44% laat dan ook liever iemand anders  aan het stuur in het buitenland. Mannen daarentegen vinden het vaak leuker om in het buitenland te rijden dan in eigen land (40%).

Tips van GoodYear Dunlop om je veilig op je bestemming te brengen:

 • Zorg dat je goed uitgerust aan je reis begint. Rijden met een slaaptekort is even gevaarlijk als rijden onder invloed.
 • Respecteer je bioritme. Vertrek op een tijdstip waarop je lichaam normaal wakker en actief is (tussen 07u00 en 19u00).
 • Drink geen alcohol voor je vertrek.
 • Las regelmatig rustpauzes in. Een korte wandeling elke twee uur zorgt voor frisse lucht en energie!
 • Zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de auto. Onderzoek toont aan dat hoge temperaturen hetzelfde effect hebben als een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5°/°° alcohol.
 • Negeer de tekenen van vermoeidheid niet: herhaaldelijk je gezicht wrijven, je kin aanraken en moeite om een constante snelheid aan te houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.