roken in de auto, bestuurder

Ierland wil rookverbod in de auto invoeren

Ierland wordt wellicht het eerste land ter wereld dat roken in de auto gaat verbieden. De maatregel moet vooral meeroken door kinderen tegengaan. Daarom wil de regering roken te verbieden in auto’s waarin kinderen onder de 16 jaar aanwezig zijn. Mocht dit niet werkbaar zijn dan overweegt de regering een algeheel verbod.

Deze plannen worden overwogen door het Ierse ministerie van Volksgezondheid.

Rookverbod

Ierland was ook het eerste land in Europa dat het rookverbod in bars, pubs en restaurants invoerde. Roken in taxi’s, bedrijfsauto’s en bestelwagens – die worden gezien als werkplekken – is al verboden.

Conor Faughnan, woordvoerder van de Ierse wegenwacht, voorspelt dat veel automobilisten een eventueel verbod zullen zien als een inbreuk op hun privacy. Auto’s worden beschouwd als een privéruimte, aangezien ze vaak in eigen bezit zijn.

“Straks mogen we ook niet meer roken in onze huizen of wordt roken helemaal verboden”, aldus Faughnan tegen The Telegraph.

Kankerfonds

Woordvoerster van het Ierse Kankerfonds, Norma Cronin is blij met de voorgestelde maatregelen. “Ouders kunnen kiezen of ze in een bepaalde ruimte een sigaret opsteken. Kinderen kunnen dat niet en kunnen niet weg uit een met rook gevulde auto als ze dat zouden willen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Ierland wil rookverbod in de auto invoeren”

Y. van Ark|03.08.11|18:02

Dit gaat te fur.

Marce|26.05.12|09:44

Dit gaat echt te ver, het invoeren van een rookverbod in de auto? laat me niet lachen….

Marcel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.