elektrische fiets

Ouderen naar theorie-opfriscursus door elektrische fiets

NIEUWLEUSEN – De elektrische fiets zorgt ervoor dat de mobiliteit van ouderen toeneemt. Alleen sommige ouderen kunnen wel een opfriscursusje gebruiken over de verkeersregels. Bij veel ouderen is het nog altijd ‘rechts heeft voorrang’. De rest is verwaterd, vertelt Janny Ottens van ANBO. Ook leidt het voertuig tot meer valpartijen.

ANBO en Veilig Verkeer Nederland in Nieuwleusen hielden de eerste ‘Fietsen zonder zorgen’-dag in Nieuwleusen. De snelheid van de aangedreven tweewielers ligt soms zo hoog dat bij een plotselinge remactie het evenwicht op de fiets wordt verloren. “Met een valpartij als gevolg”, zegt Ottens in de Stentor.

Theorie

In het ochtendgedeelte kwam de theorie aan bod, ’s middags maakten de deelnemers een praktijkrondje over het terrein van De Olmen. Bovendien werden alle fietsen gekeurd. “Met name de vele wijzigingen van de verkeersregels worden onder de aandacht gebracht”, legt Ottens uit.

Ook de verschillende regels die er gelden op de rotondes werden nogmaals voor het voetlicht gesteld. De ANBO constateert dat daar veel ongevallen gebeuren. “In Dalfsen heeft de automoblist op de rotonde voorrang, in andere gemeenten ligt dit anders. Door de opkomst van de elektrische fiets gaan ouderen vaker de gemeentegrenzen over. Lastig met verschillende regels. De verwarring kan dan best groot zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.