Begeleid Rijden

Begeleid Rijden in Connecticut: 28% minder ongelukken

De invoering van Begeleid Rijden (2toDrive) heeft in de Amerikaanse staat Connecticut geleid tot maar liefst 28% minder auto-ongelukken onder tieners. Dat blijkt uit een rapport van het plaatselijke ministerie van Verkeer, zo meldt de Amerikaanse Krant The News of Wilton. 

Connecticut had de regels voor jonge bestuurders in 2008 flink aangescherpt na een serie dodelijke ongelukken waarbij minderjarige bestuurders (16 en 17 jaar) waren betrokken.

Rijbewijs

Bestuurders van 16 jaar die hun licentie hebben gehaald in de Amerikaanse staat mogen de eerste 6 maanden alleen onder begeleiding van hun ouders/voogd met rijbewijs, of een rijinstructeur met minimaal 4 jaar bevoegdheid rijden.

De volgende zes maanden mag de jonge bestuurder alleen autorijden als er directe familie in de auto zit. Ook mag hij het eerste jaar niet autorijden tussen 11 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends, uitgezonderd voor school, werk, religie of medische redenen. Handsfree bellen is ook verboden.

Rijervaring

“De passagier-restricties hebben ervoor gezorgd dat de jonge bestuurder veel minder afgeleid is in de auto. Daardoor kan hij zijn aandacht veel beter op de weg houden om zo rijervaring op te doen”, zegt een politiewoordvoerder.

Het blijkt volgens de politie dat vrijwel alle tieners en hun ouders de regels serieus nemen. Agenten komen slechts sporadisch jonge bestuurders tegen die de regels overtreden. Daar wordt overigens streng tegen opgetreden. Straffen variëren van een tijdelijke ontzeggen rijbevoegdheid, het rijbewijs wordt definitief ingenomen of het voertuig wordt weggesleept.

Regels

Een ander gevolg van de scherpe regels is dat minder jongeren op 16-jarige leeftijd al hun rijbewijs halen. Bekijk hier alle regels in Connecticut over Begeleid Rijden: ct.gov/dmv

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Begeleid Rijden in Connecticut: 28% minder ongelukken”

John|26.10.11|14:57

Er zijn natuurlijk nogal wat verschillen met het Nederlandse 2todrive. Ik heb een 15 jaar geleden ook een Amerikaans rijbewijs gehaald. Het niveau van het Amerikaanse examen is een aanfluiting. Daarnaast mocht men daar vanf 16 jaar al een rijbewijs halen. Ik durf te wedden als men daar de Nederladse maatstaven gaat hanteren dat het aantal ongelukken met nog eens 30 % zal dalen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.