verkeersbord, overstekend wild

Elektronisch systeem voor waarschuwing overstekend wild

verkeersbord, overstekend wild

Overijssel gaat een nieuw wildwaarschuwingssysteem in gebruik nemen. Infrarood bewegingsmelders detecteren hierbij het wild zodra dit in een wildsluis terecht komt. Het systeem laat de dieren vervolgens gecontroleerd oversteken en attendeert het wegverkeer op het naderende wild door middel van oplichtende led-signalen. Bovendien wordt een tijdelijke snelheidsverlaging naar 50 km/u ingesteld.

In Overijssel zijn ongeveer 40 locaties waar met enige regelmaat ongevallen met overstekend wild voorkomen.

Provinciale wegen

Het aantal geregistreerde dode dieren langs provinciale wegen bedraagt meer dan 2.000 stuks per jaar. Het betreffen hier aanrijdingen met zowel klein wild (egels, marters, vogels) als groot wild (vossen, dassen, reeën).

De provincie Overijssel neemt maatregelen zoals het plaatsen van reflectoren of wildmolentjes aan de bermpalen en het plaatsen van waarschuwingsborden. Drie locaties in Overijssel springen er uit, hier doen zich substantieel meer ongevallen voor en is er ook sprake van overstekend groot wild.

Kosten

De provincie Overijssel gaat hier elektronische wildwaarschuwing plaatsen om het menselijk en dierlijk leed en de daarmee gepaard gaande kosten drastisch te verminderen. Het eerste komt op de N 757 Wijthmen-Dalfsen.

Reewild kent een natuurlijke trek kent gedurende het gehele jaar. De oversteekbewegingen vinden dan geconcentreerd plaats op deze routes. Maatregelen kunnen worden geconcentreerd op die locatie. .

Landgoedeigenaren

Met belanghebbende zoals landgoedeigenaren of wildbeheereenheden worden contracten afgesloten waarbij ook de controle van het elektronische systeem wordt meegenomen.  
De resultaten van een proef in Duitsland zijn veel belovend. In een vergelijkbare situatie was het aantal ongevallen met 80 % verminderd. Ook uit Zwitserland worden positieve resultaten gemeld, zo meldt Verkeersnet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.