rijles, rijbewijs, lesauto

‘Voer professionele trapsgewijze rijopleiding in België in’

Om het stijgende aantal verkeersdoden in België een halt toe te roepen, is een trapsgewijze rijopleiding nodig. Hierbij omvat de rijopleiding een verplicht aantal uren onder professionele begeleiding en nadien enkele maanden onder begeleiding van een familielid die zelf ook een korte opleiding heeft gekregen. Daartoe pleit de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Ook zouden beginnend bestuurders een rijbewijs met enkele voorwaarden moeten krijgen, zoals een verbod op rijden tijdens weekendnachten. Dat zegt Werner De Dobbeleer van de Stichting in het Nieuwsblad. Op die manier wordt volgens hem voorkomen dat onervaren bestuurders hun eigen capaciteiten overschatten.

Verkeersdoden

Voor het eerst in jaren zijn er weer meer verkeersdoden in België: van 742 in 2010 naar 770 vorig jaar. Vaak het gevolg van roekeloos rijgedrag, zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) werkt aan een plan. Experts geven hem nu al advies.

Automobilistenvereniging Touring ziet meer in een toename van controles. “‘Bestuurders houden zich beter aan de regels als ze het gevoel hebben dat ze tegen de lamp kunnen lopen. De verhoging van de pakkans is dus veel efficiënter dan een verhoging van de boetes”, zegt Danny Smagghe.

Alcohol

Staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) is in ieder geval van plan de alcohollimiet terug te dringen naar 0,2 promille, maar alleen voor jonge en dus onervaren bestuurders.

Verder gaan in de Belgische politiek stemmen op om een puntenrijbewijs in te voeren voor beginnende bestuurders. Net zoals Nederland een aantal jaar geleden heeft gedaan. Hierbij kunnen beginnend bestuurders het rijbewijs kwijtraken als ze teveel zware overtredingen begaan in het verkeer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “‘Voer professionele trapsgewijze rijopleiding in België in’”

John|07.03.12|15:35

Het is in België al verplicht een aantal prof. rijlessen te nemen. Na 6 lessen mag men met een ouder gaan lessen of na 20 lessen mag men met een “proefrijbewijs” alleen verder ervaring op doen voor het examen. Dus ik denk dat het erop uit zal draaien dat ze dat aantal van 6 lessen gaan verhogen. Ik begrijp niet waarom België halsstarrig vast blijft houden aan de “vaderlessen” Het lijkt mij veel veiliger om het Nederlandse systeem daar in te voeren.

eric nanhekhan|08.03.12|17:09

Gaan we de kant op van de amerikanen? Die doen dit al sinds ik weet dat er auto”s zijn.Onverantwoord en onveilig de weg op zorgt voor nog meer ongevallen en vooral als er drank bij komt spelen ,vooral bij jongeren.Mijn motto ;voer het Nederlandse rijbewijssysteem in ,in Belgie! voor een veilig Europa,dan pas hebben we de veiligheid in de hand.

John Willemsen|12.03.12|16:57

Helaas heb je geen gelijk, John. Professionele lessen zijn absoluut niet verplicht in Belgie. En ik kan het weten: ik ben een Nederlander die als rij instructeur in Belgie werkt. Die 6 uren les zijn alleen verplicht na elke 2 keer zakken voor het praktijkexamen.

Bastiaan01|05.04.12|20:45

Inderdaad ga eerst een de rijopleiding op orde brengen, voordat je een land volplant met flitscamera’s en dan roepen dan meer controle zin heeft (lees: aantal slachtoffers denkt te verminderen). En natuurlijk speelt alcoholgebruik in België nog steeds wel meer een rol dan in Nederland. Dit alcoholgebruik en dan rijden is in Oost-Europa nog veel erger…

Nogmaals zorg voor een fatsoenlijke rijopleiding! Dan is Nederland zelfs nog goed bezig!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.