Google, auto, zonder bestuurder

Auto’s Google rijden 200.000 mijl zonder bestuurder (video)

VIDEO – Het is nog heel verre toekomstmuziek. Maar de ‘zelfrijdende’ auto’s van Google hebben inmiddels met succes 200.000 testmijlen afgelegd. Dat meldt het internetbedrijf. Bovendien heeft Google tijdens een technische proef een blinde man achter het stuur van een van zijn ‘zelfrijdende’ auto’s geplaatst.

De auto met blinde man achter het stuur wist volgens Google een zorgvuldig geplande testrit succesvol af te leggen.

Verkeersdoden

In 2010 introduceerde Google zijn onderzoeksproject waarbij voertuigen zich autonoom kunnen verplaatsen in het verkeer. Daarbij is een aantal Toyota Priussen uitgerust met camera’s, sensoren en lasers om de positie ten opzichte van de weg en het overige verkeer te bepalen. Volgens Google kunnen dergelijke voertuigen in de toekomst het aantal verkeersdoden flink reduceren.

Ondanks de vorderingen die Google zegt te maken met zijn autonome voertuigen is het nog onduidelijk op welke termijn de technologie de sprong maakt naar commercieel verkrijgbare auto’s.  Google heeft al wel in de Amerikaanse staten Californië en Nevada de noodzakelijke wettelijke toestemming gekregen om met zijn testauto’s de openbare weg op te gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Auto’s Google rijden 200.000 mijl zonder bestuurder (video)”

Jan|05.04.12|11:27

Dit is een pracht uitvinding, ik hoop dat deze snel operationeel en commercieel wordt voor het grote publiek.
Zal wel even wennen zijn.
Nu kunnen eidelijk die grote groep die door de medische dienst van het CBR in de kou gezet zijn en niet meer mogen rijden weer veilig achter het stuur kruipen.
Eigenlijk heb je dan ook geen rijbewijs meer nodig, de techniek regelt het allemaal voor je.

Bastiaan01|05.04.12|20:39

Schoenmaker hou je bij de leest! Ga weg met die onzin, pak de trein als je niet wilt en/of niet kan rijden!

Er zullen momenten ontstaan dat deze techniek het laat afweten…, denk alleen al aan een storing bij een provider, zoals bij Vodafone gisteren en vandaag! Maar ook herkenning van bepaalde gevaarzetting zoals gladheid in een bocht gaan voertuigen een keer NIET oplossen, zelfs met de beste actieve veiligheidssystemen! Hoeft maar druppeltje olie of stukje nat, opgevroren gedeelte te zijn!

Bastiaan01|05.04.12|20:40

Maar goed het zal wel eerst een paar keer flink mis moeten gaan voordat mensen dit beseffen. En nee, de Nederlander rijdt helemaal niet zelf zo fantastisch. Daar valt zeker een hoop te leren!

Azam|26.05.12|13:54

Ik kijk vaak op veel verschillende forums en merk dat Nederlanders echt bijna overal een vooroordeel over hebben zonder zich te verdiepen in de materie, of onderwerp. Je merkt heel snel dat ze geen kennis hebben over zaken en toch mee willen praten om zichzelf het gevoel te geven dat ze toch wat gezegd hebben. Denk je nou echt dat mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat een auto zonder bestuurder rijdt niet hebben nagedacht over de gevaren of risico’s die het meebrengt?

Azam|26.05.12|13:55

DOE EFFE NORMAAL! doe het ABS of ASR systeem maar na op een gladde natte weg of in de sneeuw. Denk je nou echt dat de makers van deze auto die technisch zo hoog begaafd zijn, niet aan de stomme vragen die wij hebben over de veiligheid hebben gedacht? Wij Nederlanders zijn zeikerds, bekijken alles met een negatieve blik en kraken alles wat een ander realiseert af. Mensen succes met afkraken van anderen, leer ook te waarderen wat anderen bereiken.

Bastiaan01|29.05.12|22:23

@Azam,ik gun iedereen succes,maar misschien zijn er ook zaken in het leven die wij NIET willen, zoals auto’s die automatisch rijden.Er zijn mensen die gewoon zelf willen rijden.

ABS,ASR,ESP ed. hebben ook grenzen en dan kunnen die systemen soms ook niets meer/weinig doen!! Bovendien is de mens nog steeds de belangrijkste factor in het oplossen. En ja,inderdaad ook in het veroorzaken..dat klopt!

Maar ‘dankzij’ al deze systemen voelen mensen zich veilig,dit is schijnveiligheid,ook met Google!

Bastiaan01|29.05.12|22:27

Je hebt dus het idee dat deze systemen alles oplossen en/of voorkomen, dit is absoluut niet juist! Bovendien zijn dit soort systemen nooit 100% waterdicht! Kijk naar luchtvaart, railvervoer en de accuratesse van navigatie/GPS, hier zijn soms ook ‘major’ failures vaak met kleine gevolgen, maar als zo’n systeem faalt…

Kijk ook naar storingen/problemen in auto’s, dit zijn er veel meer dan jij denkt en bij iedere fabrikant is het raak, ook bij de duurdere, storingsvrij bestaat niet!

Bastiaan01|29.05.12|22:32

En dit heeft niets met de Nederlander te maken,dit zijn gewoon zaken die gebeuren.En daarbij komt dat ik helemaal niet in een voertuig wil die mij bestuurt,ik wil zelf autorijden…mensen raken hierdoor zeer gefrustreerd.Weg met vrijheid,dit gaan mensen compenseren,met stress,geweld,agressie etc. Meer mensen in ziektewet etc.Maar dit onderkennen een hoop mensen niet, omdat het moeilijk te meten is, het is wel degelijk een proces wat al jaren aan de gang is in Nederland, komt ook door flitsen ed.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.