ongeval, ongeluk, berm

Voor het eerst weer stijging van aantal verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden in Nederland is na jarenlange daling voor het eerst sinds lange tijd weer gestegen. Op basis van cijfers tot september 2011 wordt de stijging geraamd op ruim 2%. Als die lijn zich ook de laatste maanden heeft doorgezet, zou het totaal aantal verkeersdoden voor ons land voor 2011 op 656 uitkomen. Een jaar eerder waren dat er 640.

De daling van verkeersdoden in de hele EU gaat minder hard dan voorheen. De laatste tien jaar daalde het aantal dodelijke slachtoffers met gemiddeld 6% per jaar. Nu is dat nog maar 2%. In sommige ‘verkeersveilige’ lidstaten, zoals Nederland, Duitsland en Zweden, is zelf sprake van een stijging.

Verkeersdoden

Dit is de traagste daling van het aantal verkeersdoden in tien jaar tijd: nog steeds sterven er elke dag 85 mensen op de Europese wegen.

“Om de doelstelling te halen om het aantal verkeersdoden tot 2020 met nog eens helft terug te dringen, moeten we onze inspanningen op nationaal en EU-niveau sterk intensiveren”, zegt EU-commissaris voor vervoer Siim Kallas volgens Verkeersnet.

Motorongevallen

De EU-commissaris gaat alle betrokken ministers in de lidstaten aanschrijven met een verzoek om informatie over de nationale plannen inzake de handhaving van de verkeersveiligheid in 2012 aan te leveren. Hij is van plan op EU-niveau in 2012 met name de dodelijke motorongevallen aan te pakken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Voor het eerst weer stijging van aantal verkeersdoden”

Wim van Dijk|03.04.12|12:57

De cijfers het jaar daarvoor waren ook wel extreem veel lager dan het jaar daar weer voor en dat kwam vooral omdat er in januari 2010 en december 2010 heel veel sneeuw was gevallen, hierdoor werd er veel voorzichtiger gereden en dat resulteerde in een extreem laag aantal verkeersdoden Als je de cijfers van 2011 zou vergelijken met 2009 zouden we nog steeds dalen

Pim Brussee|04.04.12|10:40

Hoeveel van deze verkeersdoden zijn toe te wijzen aan het gebruik van mobiele telefoon, sms’sen en het bedienen van navigatie systemen etc. Allerhande apparatuur die men tegenwoordig in zijn voertuig bediend is direct van invloed op de reactietijd van de bestuurder.
De toename van de SmartPhone zal onbetwist een wissel trekken op verkeersveiligheid.

Jan|05.04.12|11:19

Ik ben benieuwd of er een analyse gemaakt kan worden betreffende de leeftijd van de verkeersdoden, of er drank of drugs in het spel was en of er inderdaad sprake was van niet handsfree bellen of bediening van navigatie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.