RDW ziet stijging afgegeven kentekenbewijzen

Het aantal kentekenbewijzen dat RDW heeft afgegeven in 2011 is gestegen met 5 procent. Dat staat in het jaarverslag van RDW over het afgelopen jaar. De stijging van het aantal kentekenbewijzen deel IA is volgens RDW te danken aan de gunstige fiscale voordelen van nieuwe, schone, kleine personenauto’s.

Het aantal kentekenbewijzen voor personenauto’s nam toe van 590.006 in 2010 tot 641.583 in 2011. Voor bromfietsen was er juist een afname van 107.574 in 2010 naar 86.979 in 2011.

Informatie verstrekken

Het aantal keren dat RDW informatie verstrekte aan politie, Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken nam toe met 6 procent naar 257 miljoen. De voertuigbranche heeft 9 procent meer registerbevragingen gedaan. Dat aantal kwam in 2011 uit op ruim 296 miljoen.

In het eerste crossmediale jaarverslag karakteriseren algemeen directeur Johan Hakkenberg en directeur bedrijfsvoering Hans van Santen 2011 als een tussenjaar. De efficiency is verder doorgevoerd door onder meer de herstructurering van de divisie voertuigtechniek en digitalisering van diensten.

Berichtenbox

In 2011 is ook een start gemaakt met het uitvoeren van nieuwe taken. “Als wapenfeiten van vernieuwing noem ik de Berichtenbox die rijksbreed gebruikt gaat worden, de 100%-controle op de Wam-verzekeringsplicht en het alcoholslotprogramma. Het zijn nieuwe taken die een maatschappelijke bijdrage leveren en die dus graag oppakken”, aldus Van Santen.

Met de Berichtenbox kunnen overheidsorganisaties een persoonlijke e-mail sturen aan burgers. RDW was de eerste die dat ging doen: eerst met de herinneringsbrief voor de APK en later die voor het rijbewijs.

Afscheid Tineke Netelenbos

Scheidend voorzitter van de Raad van Toezicht Tineke Netelenbos blikt in het jaarverslag terug op haar bestuursperiode. Ze neemt per 1 juli van dit jaar afscheid omdat dan haar maximaal toegestane periode erop zit. “2011 was een crisisjaar, maar toch waren de autoverkopen goed, waardoor de RDW veel kentekens heeft uitgegeven. Ook positief vind ik de ontwikkeling rondom elektrische auto’s. Intern is met name de ICT-migratie een geweldige prestatie geweest.”

Ze ziet de verdere digitalisering van de automotive sector als uitdaging voor RDW. “Auto’s worden steeds meer computergestuurd en dat vraagt bijvoorbeeld om een aanpassing van de APK.”

eCall

Een van de projecten waar RDW zich afgelopen jaar mee bezig hield is eCall, een nieuwe techniek die mogelijk maakt dat voertuigen zelf noodoproepen kunnen sturen naar 112-alarmcentrales. Het systeem is vanaf 2015 verplicht in de EU voor nieuwe auto’s. De noodoproep bevat onder meer de GPS-coordinaten van de plek van het ongeluk en het chassisnummer van het voertuig. De functionele en technische specificaties van eCall zijn het afgelopen jaar opgesteld. RDW levert voertuiginformatie ten behoeve van eCall.

In 2011 heeft RDW verder getest of kentekenplaten uitgerust zouden kunnen worden met chips. Van meerdere typen chips is bekeken of ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en of ze langere tijd goed werken. Ook de manier van op afstand uitlezen van de chip is beproefd. Zo’n chip kan handig zijn voor de politie en tankstations in de strijd tegen benzinediefstal. Ook zou een chip uitkomst kunnen bieden bij het toegang geven tot parkeergarages of bedrijfsterreinen.

Het volledige RDW-jaarverslag is hier te lezen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “RDW ziet stijging afgegeven kentekenbewijzen”

Anjo Joostens - Centrum Rijonderwijs Kennisbank Nederland|14.06.12|15:08

De auto aantallen stijgen in Nederland. De transportbedrijven die personenauto’s vervoeren breiden ook uit. Nederland wordt qua grondoppervlak niet groter. De infrastructuur is volop in ontwikkeling, maar zal ooit haar plafon bereiken, omdat Nederland niet groter is. Meer en meer verkeersslachtoffers zullen de komende jaren worden behandeld. Maar je kunt ook “de mens” “behouden” door een nieuwe rijlesmethode, waardoor de balans terug gaat komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.