alcoholcontrole, politie

Onder invloed van alcohol op de fiets. Hoe zit het nou precies?

alcoholcontrole, politie

Een aantal politiekorpsen in Nederland heeft het rijbewijs ingevorderd van fietsers die teveel hadden gedronken. Zij interpreteren de wet anders dan het Openbaar Ministerie. Die stelt dat er sprake moet zijn van een motorvoertuig. De politie mag wel een tijdelijk rijverbod opleggen van maximaal 24 uur.

Toch is het rijbewijs ingenomen van fietsers bij de korpsen Brabant Zuidoost, Drenthe, Flevoland, Gooi- en Vecht­streek, Groningen, Limburg-Zuid, Twente, Utrecht en Zaanstreek-Waterland. Zij staan volgens het ND ook achter dit beleid.

Motorvoertuig

Volgens de wet mag het rijbewijs alleen ingevorderd worden als er sprake is van het onder invloed besturen van een motorvoertuig. Er is wel een uitzondering op de regel. Wanneer de verdachte een alcoholverleden heeft, dan is de politie wel gerechtigd om het rijbewijs in te nemen. Dit gebeurt dan op basis van recidive.

Wel mag de politie een rijverbod opleggen aan een dronken bestuurder (ook een fietser), zo geeft art 162 WVW aan. “Hierin wordt geregeld dat een rijverbod opgelegd mag worden en dat je dan geen enkel voertuig – dus ook geen fiets – mag besturen. Dit voorkomt dat mensen gaan denken dat je wel dronken mag fietsen”, legt Chris Verstappen van Verjo Verkeersleermiddelen uit.

Rijverbod

Na afloop van het rijverbod mag de dronken fietser gewoon weer achter het stuur kruipen. Het rijbewijs wordt daarbij niet ingevoerderd.

Overigens beslist het Openbaar Ministerie over een eventuele snelle teruggave van een (onterecht) ingenomen rijbewijs. Daar heeft de politie niets over te vertellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

11 reacties op “Onder invloed van alcohol op de fiets. Hoe zit het nou precies?”

hans beumer|12.07.12|11:26

Art. 26 WVW geeft aan dat je een motorRIJTUIG niet mag besturen. Dus ook geen bromfiets, segway etc. Volgens mij vallen fietsers hier niet onder, daarvoor heb je art. 5 WVW.

rijschool STORM|12.07.12|12:40

Art.26….Art.5… Wat is er mis met gewoon Gezond Verstand???

Hans S.|12.07.12|13:39

Neem je deel aan het verkeer dan maakt het vind ik niet uit of je fietsend of lopend gepakt wordt. Ik snap de politie wel. Als je onder dusdanige invloed verkeert dat je een rijontzegging van 24 uur nodig hebt, vind ik het begrijpelijk dat ze het rijbewijs invorderen als er van een rijbewijs sprake is. Wordt je gepakt pleeg je een misdrijf. Alleen zou je het na die 24 uur weer op het politiebureau moeten kunnen ophalen of de inbeslagname zou administratief moeten worden beëindigd.

Hans S.|12.07.12|13:40

(Kan me voorstellen dat je je rijbewijs niet meeneemt op de fiets.) Er is één gevaar: waar trek je de grens? Als je een bestuurder aanhoudt die niet te veel heeft gedronken en er zit iemand achterop of bij je in de auto die ook een rijbewijs heeft, leg je die dan ook een rijontzegging op?

Leo Westphal|12.07.12|17:34

De Wet doorvoeren tot de term bestuurder en de verschillen zijn weggenomen, en daarmee de onduidelijkheid. Geen lange discussies nodig.

stefan|12.07.12|21:50

beetje belachelijk niet, dat voor fietsers die gedronken hebben het rijbewijs ingevorderd kan worden.
dat dit geld op de bromfiets is enigszins wel begrijpelijk omdat hier ook sprake is van een rijbewijsplicht. echter op de fiets? kunnen ze dan ook als je met de auto ben je vaarbewijs innemen of je visacte als je dronken over straat loopt? onzin. op deze manier maakt het dus niet uit hoe je naar de kroeg gaat als de straf hetzelfde is. dus risico is dat iedereen weer beschonken in de auto stapt.

Ronald|14.07.12|00:31

Hoe gaan ze het dan doen met fietsers die geen rijbewijs hebben..? Is hier dan ook weer sprake van Klasse Justitie?

Leo Westphal|14.07.12|03:16

dronkenschap in het verkeer is belachelijk en dodelijk, klassenjustitie benoemen is de verantwoordelijk heid neerleggen bij de overheid. De individuele burger is verantwoordelijk de fietser heeft al een beschermde status in het verkeer en wordt meegenomen als volwaardig bestuurder. Wel de lusten en niet de lasten zou tekenen vertonen van klassenjustitie.

stefan|14.07.12|19:35

@ Leo, de fietser is een beschermd voorwerk omdat deze op zich niet heel veel schade aan kan richten echter wel zeer kwetsbaar is. en ja ik snap dat een fietser in sommige gevallen ook kan zorgen voor veel schade in het verkeer echter is dit hier niet de vraag. kan je een bestuurder van een fiets een rijbewijs afnemen als hij deze heeft? en ik zeg in alle opzichten is het te belachelijk voor woorden. voor een fiets HEB je geen rijbewijs dus kun je die ook niet afnemen. buiten het feit dat —>

stefan|14.07.12|19:39

—> het ook in de wet staat dat als er gereden wordt met een MOTORRIJTUIG enz enz is het dus ook wettelijk niet mogelijk. ik denk dat de heren politie eens wat beter moeten luisteren naar de wet en niet een eigen intrepetatie moeten geven aan deze wet. een agent staat zover wij weten niet boven de wet maar vraag het een willekeurige agent en waarschijnlijk beweerd hij anders. ze mogen toch ook zonder blauw blauw te hard, door rood en over de vluchtstrook. en niet altijd ongevaarlijk.

Jan|20.07.12|16:17

Waarom zo moeilijk doen, als ze je vragen om het rijbewijs dan zeg je toch ik heb geen rijbewijs.
Dan kunnen ze hem ook niet innemen.
Je hebt,op de fiets, toch geen rijbewijs nodig dus hoef je hem ook niet te laten zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.