verkeersbord met witte rand, kleurenblind

Verkeersborden krijgen witte rand voor kleurenblinden

verkeersbord met witte rand, kleurenblind

Wegbeheerders kunnen vanaf 1 oktober 2012 verkeersborden voorzien van een dunne witte rand. Hiermee kunnen ook kleurenblinden de borden beter begrijpen. Verder moeten de borden hierdoor voor iedereen beter opvallen.

De ministerraad heeft daartoe op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met aanpassing van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Nederland telt ongeveer 700.000 kleurenblinden. Voor sommige kleurenblinden zijn bepaalde verkeersborden niet duidelijk omdat de kleuren niet te onderscheiden zijn.

Verkeersborden

De verkeersborden waarop rode elementen in een blauw vlak worden weergegeven lijken voor hen te bestaan uit één vlak van dezelfde kleur. Een contrasterende witte bies tussen de verschillende kleuren verhelpt dit probleem en maakt het bord beter herkenbaar voor kleurenblinden.

Ook alle rode verkeersborden kunnen aan de omtrek worden voorzien van een reflecterende witte bies. Met deze bies vallen deze borden voor kleurenblinden beter op tegen een groene of donkere achtergrond en voor iedereen in het donker. Blauwe borden zijn al voorzien van een witte omtrekbies.

Het is aan de individuele wegbeheerders om te bepalen of en wanneer, bijvoorbeeld bij nieuwe aanleg of regulier onderhoud, deze borden worden geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Verkeersborden krijgen witte rand voor kleurenblinden”

Leo|19.07.12|10:38

En hoe gaat europa een (1) hierop reargeren? of zijn wij een uitzondering !

toon eindhoven|23.07.12|21:24

Goed plan. Leo, in Belgie en Frankrijk is dit al jaren zo, en vlgs mij in Duitsland ook. Door de witte bies wordt het bord duidelijker ook voor mensen die niet kleurenblind zijn . Nogmaals: goed plan!

Frank|16.08.12|09:42

Eerste borden inmiddels gezien op de A13 bij Rotterdam. Het deel waar je eerst 80 mocht en nu 100.

Arie|21.08.12|11:26

In Polen hebben ze het ook al, Bulgarije ook zelfs… Dus wie loopt er achter?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.