rechtbank

Taxichauffeur verantwoordelijk bij geen gordel rolstoeler

rechtbank

De taxichauffeur wiens rolstoelpassagier dodelijk verongelukte, is wegens overtreding van artikel 5 WVW veroordeeld tot een geldboete van 1.000 euro en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden. De rechters vinden dat de chauffeur ‘in strijd met de wet heeft gehandeld door het slachtoffer de veiligheidsgordel niet om te doen’. Dat het slachtoffer dat zelf weigerde maakt volgens de rechtbank niet uit, zo meldt TaxiPro.nl.

De rolstoelpassagier kwam vervolgens na een lichte botsing om het leven op de A58 bij Breda. Omdat de veiligheidsgordel niet correct was bevestigd, gleed ze uit haar rolstoel en kwam te overlijden door hersenletsel.

Professioneel taxichauffeur

“Als professioneel taxichauffeur heeft verdachte de plicht ervoor zorg te dragen dat de passagiers conform de geldende regelgeving worden vervoerd”, vindt de rechtbank. Omdat de passagier niet beschikte over een ontheffing, had de taxichauffeur erop moeten staan dat de passagier alle benodigde gordels droeg.

Hij is veroordeeld voor artikel 5 WVW: het veroorzaken van gevaar op de weg. De Offcier van Justitie wilde dat de rechtbank de taxichauffeur zou veroordelen voor ‘dood door schuld’ (artikel 6 WVW). Echter, de officier heeft haar aanklacht daartoe niet correct opgeschreven, zo vindt de rechtbank. Ze had in haar aanklacht gezegd dat het slachtoffer door de botsing uit haar rolstoel is gevallen en daardoor kwam te overlijden.

Botsing

Maar volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld waardoor het slachtoffer uit de rolstoel is gevallen. Dat kan door de botsing, maar ook door het krachtige remmen zijn geweest. De klap van de botsing was namelijk zeer gering en de chauffeur had nooit eerder met deze passagier een noodstop gemaakt. De aanklacht ‘dood door schuld’ kan daardoor niet wettig en overtuigend bewezen worden, zo heeft de rechtbank bepaald.

De maximale straf voor art. 5 WVW is een boete van € 2250 en hechtenis van hoogstens 2 maanden, alsmede een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 2 jaar (bij recidive 4 jaar). Maar onder meer omdat de Tilburgse taxichauffeur zich erg schuldig voelt vanwege het voorval en ook zijn medeleven heeft betuigd aan de familie van het slachtoffer, is de strafmaat lager uitgevallen.

Regels volgen

Deze uitspraak onderstreept nogmaals hoe strikt taxichauffeurs de regels moeten volgen. Want ook al weigert de rolstoelpassagier een gordel, jij bent verantwoordelijk als taxichauffeur. Of Justitie of de taxichauffeur in beroep gaan, is nog niet bekend.

Een taxichauffeur verdient maandelijks ongeveer 1600-2000 euro bruto. De boete van 1.000 euro betekent dus bijna een volledig netto-maandsalaris.

Bart Pals

Lees hier de volledige uitspraak

Lees ook: Slachtoffer dodelijk verkeersongeval weigerde gordel in rolstoeltaxi

Lees ook: Taxichauffeur moet regels strikt naleven bij gordelplicht passagier

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.