rolstoel

Geen hoger beroep tegen taxichauffeur na dodelijk ongeval

De uitspraak tegen de taxichauffeur die werd veroordeeld na een dodelijk ongeval van zijn rolstoelpassagier is definitief. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis. De rechter veroordeelde de Tilburgse chauffeur tot een boete van 1.000 euro en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden wegens overtreding van art. 5 WVW (veroorzaken gevaar op de weg).

Het Openbaar Ministerie wilde eigenlijk een veroordeling voor het veel zwaardere art. 6 WVW (dood door schuld). Maar omdat de tenlastelegging verkeerd was opgeschreven, achtten de rechters dat feit niet voldoende bewezen. De rechtbank vond wel dat dat de chauffeur ‘in strijd met de wet heeft gehandeld door het slachtoffer de veiligheidsgordel niet om te doen’.

Leed

“In deze zaak zijn alleen maar verliezers, het leed is geleden”, licht woordvoerster Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie in Breda toe op TaxiPro.nl. “Door in hoger beroep te gaan kunnen wij niet veel meer bereiken. Er is een veroordeling. Dat is voor ons voldoende.” De beroepstermijn verstreek dinsdagmiddag. Ook de chauffeur is niet in beroep gegaan.

Goed nieuws voor de taxichauffeur dus, die zelf overigens ook groot verliezer is in deze zaak. Er bestond wel degelijk enig risico dat de rechter hem dood door schuld zou verwijten. Het RVV stelt immers in artikel 59, lid 8: ‘Het is bestuurders verboden passagiers jonger dan 12 jaar en passagiers die gebruik maken van een rolstoel te vervoeren op een andere wijze dan in dit artikel is voorgeschreven.’

Rolstoel

De taxichauffeur zette in deze kwestie wel altijd de rolstoel zelf altijd correct vast met de spanbanden. Maar deed op eigen verzoek van de passagier nooit de veiligheidsgordel voor haar lichaam om. Let op: het is dus volgens het RVV niet toegestaan zo te gaan rijden. Niet voor taxichauffeurs, maar ook niet voor gewone bestuurders (bijvoorbeeld ouders). Tenzij de rolstoelpassagier over een medische ontheffing voor de gordel beschikt.

De Officier van Justitie had echter in haar aanklacht voor art. 6 WVW geschreven dat het slachtoffer door de botsing uit haar rolstoel is gevallen en daardoor kwam te overlijden. Maar volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld waardoor het slachtoffer uit de rolstoel is gevallen. Dat kan door de botsing, maar ook doorhet krachtige remmen zijn geweest. Daardoor acht de rechter ‘dood door schuld’ niet bewezen.

Taxichauffeur

Gelukkig voor de chauffeur heeft het OM geen behoefte de tenlastelegging te herstellen in een hoger beroep. Deze rechtszaak onderstreept wel nogmaals hoe strikt bestuurders de regels moeten volgen. Want ook al weigert de rolstoelpassagier of het kind een gordel, jij bent volgens de wet verantwoordelijk als bestuurder.

Bart Pals

Lees ook: Taxichauffeur krijgt forse boete na dodelijk ongeluk rolstoelpassagier

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.