ogentest, medische keuring

Kabinet wil keuringsleeftijd voor klein vaarbewijs verhogen

Het kabinet wil de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs verhogen of zelfs helemaal afschaffen. Op dit moment zijn senioren vanaf 70 jaar verplicht elke 5 jaar een verklaring te overleggen, waarop een medische keuring kan volgen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu laat de mogelijkheid tot wijziging onderzoeken. Reden is onder meer dat de watersportsector ervan af wil, omdat volgens hen ouderen op die leeftijd tegenwoordig fitter zijn dan vroeger.

Analoog aan de seniorenkeuring voor het rijbewijs wil de minister inzicht in de effectiviteit en de alternatieven voor de leeftijdskeuring in de pleziervaart.

Keuringsleeftijd

In juli 2009 is de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs verhoogd van 65 naar 70 jaar. Schultz: “Ondanks deze nog recente verhoging bereiken mij signalen vanuit de watersportwereld dat daar de wens leeft de keuringsleeftijd verder te verhogen van 70 naar 75 jaar. Ik ben bereid die signalen in overweging te nemen.”

De Domeinadviescommissie van de VAMEX, het exameninstituut voor het klein vaarbewijs, gaf de minister in overweging de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs geheel te laten vervallen. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan adviseerde zij de keuringsleeftijd te verhogen, gelijk aan de leeftijdsverhoging bij het rijbewijs.

De minister zal de Tweede Kamer in het voorjaar van 2013 over de resultaten van het onderzoek informeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.