tractor

Start landelijke campagne ‘Stimuleer veilig landbouwverkeer’

De landelijke bewustwordingscampagne ‘Stimuleer veilig landbouwverkeer’ in Gelderland gaat op vrijdag 8 maart 2013 van start’ in Gelderland. De campagne wil stimuleren dat ‘groot en klein’ in verkeer veilig samen gaan. Het is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG), CUMELA Nederland en AOC Oost.

CUMELA Nederland wil als brancheorganisatie voor agrarisch loonwerk, cultuurtechniek, grondverzet en meststoffendistributie op een actieve wijze het verkeersgedrag rond (land)bouwverkeer voor alle weggebruikers structureel veiliger maken.

Leerlingen

De samenwerking met het ROVG en AOC-Oost is hierbij van groot belang. AOC Oost verzorgt (Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs voor natuur, voeding en leefomgeving op vestigingen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello. AOC-Oost leidt o.a. leerlingen op voor een baan in de cumelasector.

Het is de bedoeling dat in 2013 en 2014 tientallen VOMOL-lesprogramma’s op basisscholen in heel Nederland plaatsvinden. Naast dit project heeft CUMELA Nederland nog drie eisen om te komen tot een (structureel) veiliger landbouwverkeer: invoeren van een professioneel rijbewijs voor (land)bouwvoertuigen, maximaal 40km/uur voor landbouwverkeer op de weg en het verplichte op kenteken zetten van nieuwe tractoren.

Lesprogramma

ROVG voorzitter Conny Bieze (tevens Gedeputeerde mobiliteit en economie bij de provincie Gelderland), Paul Duijsings (lid CvB AOC-Oost) en Wim van Mourik (voorzitter CUMELA Nederland) gaan voor de campagne terug naar de schoolbanken.

Ze geven samen met kinderen uit groep 7 en 8 van de St. Jozefschool in Azewijn (gemeente Montferland) op ‘grootse en opvallende’ wijze het startschot voor deze verkeersveiligheidscampagne. Tevens vindt de officiële overhandiging plaats van het lesprogramma ’Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL)’.

Ongevallen

Fietsers en vooral kinderen die zelfstandig op weg zijn naar school, vrienden of sportclub zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Jaarlijks vallen bij ongevallen in Nederland waarbij landbouwverkeer betrokken is meer dan 10 doden en 100 gewonden.

De meeste ongevallen vinden plaats tussen april en oktober. Voor de betrokken partijen de reden om juist nú in een pakkend lesprogramma de aandacht te vestigen op de combinatie landbouwverkeer en schoolgaande jeugd .

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.