gevaarlijke weg

Wegbewijzering landelijk geregeld in nieuwe organisatie

Om een einde te maken aan dreigende versnippering hebben alle wegbeheerders in Nederland zich verenigd in de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd). De nieuwe dienst, die eerder deze maand van start ging, moet zorgen voor uniforme bewegwijzering om weggebruikers meer duidelijkheid te verschaffen.

In de NBd zitten vertegenwoordigers van alle wegbeheerders: Rijkswaterstaat, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en Unie van Waterschappen. De nieuwe dienst is ondergebracht bij Rijkswaterstaat. Voorheen lieten de wegbeheerders hun taken op het gebied van bewegwijzering uitvoeren door de ANWB en de Stichting Bewegwijzering Nederland/Inkoopbureau Bewegwijzering Nederland. Alle taken, het personeel en de database met informatie over wegwijzers en kruispunten zijn overgedragen aan de NBd.

Aanpassing wet

De NBd krijgt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de database, de afstemming tussen de wegbeheerders en het maken van bewegwijzeringsplannen. Die taken worden in de wet vastgelegd. Daarvoor moet eerst de Wegenverkeerswet worden aangepast. De verwachting is dat dat begin 2015 het geval zal zijn. Tot die tijd maken de wegbeheerders vrijwillig gebruik van de diensten van de NBd.

Naast wettelijke taken neemt de organisatie ook taken als inkoop, plaatsing en beheer van verkeersborden op zich. Ook schades, onjuiste informatie op verkeersborden of het ontbreken van verkeersborden kunnen bij de NBd gemeld worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.