Kamerlid Sander de Rouwe neemt Flister in gebruik

Noorden neemt waarschuwingssysteem Flister in gebruik

De ambulancediensten in Friesland, Groningen en Drenthe zijn met medewerking van de regionale omroepen in die provincies gestart met het waarschuwingssysteem Flister. Via de autoradio kunnen ambulances in de drie provincies een signaal laten horen wanneer ze met zwaailicht en sirene onderweg zijn.

Automobilisten die luisteren naar de regionale omroep horen zo eerder dat er een ambulance nadert, zodat ze tijdig kunnen reageren. Dat moet tijdwinst opleveren voor ambulances en tegelijkertijd de verkeersveiligheid vergroten.

Sander de Rouwe

Tweede Kamerlid Sander de Rouwe, verkeerswoordvoerder voor het CDA, nam Flister maandag in gebruik. Hij heeft zich daar jarenlang sterk voor gemaakt. Wat De Rouwe betreft wordt het systeem snel ingevoerd in de rest van het land. Hij deed dan ook een appel op de landelijke publieke en commerciële omroepen om daaraan mee te werken.

Flister is een kleine radiozender met een bereik van een paar honderd meter rondom de ambulance. Het systeem wordt na hun toestemming geprogrammeerd door specifieke radiostations die in de regio het meest beluisterd worden.

Rijopleidingen

Tjerk Hiddes, bestuurder van UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Fryslân, is blij dat Flister nu eindelijk in gebruik is, maar wat hem betreft krijgen voorrangsvoertuigen meer aandacht, bijvoorbeeld in rijopleidingen en tijdens verkeerslessen op school.

“En ik vind dat dat we het eens moeten worden over een echt eenduidige lijn wat betreft de regels en afspraken wanneer een ambulance, politiewagen of brandweervoertuig met zwaailicht en sirene nadert. Daar moeten we een campagne aan koppelen en bij verkeersles aandacht aan besteden.”

Uitbreiden

Het aantal ambulances in Groningen, Friesland en Drenthe met Flisters-apparatuur is nu nog beperkt. Dat aantal zal de komende maanden verder uitgebreid worden.

Flister kent een lange voorgeschiedenis. Een paar jaar geleden leek het ernaar uit te zien dat het systeem na een aantal proeven voortijdig zou stranden. De toenmalige staatssecretaris Bijleveld zag er niets in. De Tweede Kamer riep het kabinet via een motie op om het systeem toch in te voeren.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Noorden neemt waarschuwingssysteem Flister in gebruik”

Frank Bloemberg|14.05.13|20:45

Een aantal jaren geleden een ambulance achter ons die voorzien was van een dergelijk systeem. Werkte prima. Radiogeluid werd weggedrukt en sirene kwam goed door in de auto waardoor je extra alert werd en tijdig een passeerplaats kon zoeken. Ambulance kon zonder snelheid minderen passeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.