rechtbank, rechter, uitspraak

Vrijspraak voor bestuurder met epilepsie na dodelijk ongeluk

De rechtbank in Breda heeft de man met epilepsie vrijgesproken die begin 2011 als bestuurder van een bedrijfsauto een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Werkendam. De officier van Justitie vond dat hij zijn laatste epilepsieaanval, ruim vier maanden voor het ongeluk, expliciet had moeten melden bij het CBR en niet alleen bij zijn neuroloog. De rechtbank was het daar niet mee eens.

Het ongeluk ontstond twee jaar geleden nadat de man door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft belandde en in botsing kwam met een tegenligger. De bestuurster van deze personenauto kwam daarbij direct om het leven. Haar bijrijdster overleed een paar dagen later aan haar verwondingen.

Neuroloog

De bestuurder was in het bezit van een beperkt rijbewijs (code 101). Na zijn laatste epileptische aanval voorafgaand aan het ongeluk had hij zijn neuroloog geraadpleegd. Die adviseerde hem om drie maanden niet te rijden en dat advies heeft de automobilist gevolgd. Volgens de officier van Justitie had hij zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door de aanval vervolgens ook te melden bij het CBR, ook al geldt er wettelijk geen expliciete meldplicht. In dat geval had hij zes maanden niet mogen rijden. Het OM achtte hem daarom schuldig aan het ongeluk en eiste een werkstraf van 140 uur en een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

De rechtbank ging daar niet in mee. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie (OM) vond de rechtbank het aannemelijk dat de bestuurder tijdens en voorafgaand aan het ongeluk een epileptische aanval had. Omdat de man steeds na iedere aanval zijn neuroloog heeft geraadpleegd, onder meer over zijn rijgeschiktheid, valt hem volgens de rechters strafrechtelijk niets te verwijten. Wel achten ze bewezen dat de man een gevaar op de weg heeft veroorzaakt (artikel 5 Wegenverkeerswet). Omdat hem geen verwijt te maken valt, ontslaat de rechtbank hem van verdere rechtsvervolging.

OM

Het OM wil eerst het vonnis beter bekijken voordat het besluit eventueel in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Lees ook: ‘Meldplicht voor automobilist met nieuwe aanvallen epilepsie’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Vrijspraak voor bestuurder met epilepsie na dodelijk ongeluk”

Nina de Groot|26.05.13|23:16

En de nabestaanden gaan vinden dat de man schuld heeft, die snappen blijkbaar niets van epilepsie!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.