Minister gaat rechts inhalen op de snelweg onderzoeken

Minister Melanie Schultz van Haegen (IenM) gaat onderzoeken of rechts inhalen op de snelweg voordelen oplevert voor automobilisten. Dat zegde zij afgelopen dinsdag tijdens de commissievergadering toe. Schultz van Haegen reageerde hiermee op een vraag van Tweede Kamerlid Ton Elias (VVD).Elias pleitte voor een onderzoek naar het Amerikaanse Keep Your Lane-systeem, waarbij automobilisten langer op dezelfde rijbaan blijven en elkaar links en rechts kunnen inhalen.

Bumperkleven

“Er zijn signalen dat dit een aantal voordelen oplevert”, verklaarde hij. Elias doelt hiermee op ergernissen als bumperkleven, onnodig links rijden en inhalende vrachtauto’s. Elias: “Ook de doorstroming van het verkeer kan hiermee verbeteren, waardoor files verminderen.”

Het laatste onderzoek naar het rechts inhalen op de snelweg dateert volgens de minister uit 2000. Uit dit onderzoek bleek dat met de invoering van het systeem de doorstroming op wegen met twee keer twee rijstroken zou verslechteren. De minister sluit echter niet uit dat rechts inhalen nu wel toepasbaar is.

Verkeersveiligheid

“Inmiddels zijn er meer wegen met meer rijstroken”, aldus Schultz van Haegen. De bewindsvrouw zegde dan ook toe om te bekijken of het onderzoek uit 2000 nog steeds met de huidige situatie overeenkomt. Wel plaatste ze hierbij de kanttekening dat een aantal landen al terugkomen op het Keep Your Lane-systeem.

Ook SP, GroenLinks en D66 reageerden minder enthousiast op het voorstel. “Rechts inhalen heeft een grote invloed op onze verkeersveiligheid. Het kan erg gevaarlijk zijn”, reageerde SP’er Bashir. Tweede Kamerlid Van Tongeren: “VVD moet met een goede reden komen voor dit onderzoek, want anders gaat het ten koste van een flinke smak belastinggeld.”

Karlien Korebrits

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Karlien Korebrits

6 reacties op “Minister gaat rechts inhalen op de snelweg onderzoeken”

Youran van Ark|27.05.13|21:48

NICE !
Eindelijk.

Gerrit Grevengoed|28.05.13|08:16

Gewoon rechts houden, blijft er links genoeg ruimte om langsdaar in te halen.
Kan me niet voorstellen dat iemand met verkeersinzicht rechts inhalen acceptabel zou vinden. In Europa heb je teveel afritten kort na elkaar, dus maar niet doen dit achterhaalde luchtballonnetje.

Arne Bies MA|28.05.13|16:12

Uiteindelijk wordt alles in Nederland Amerika.

Els van Voren|30.05.13|00:36

@Arne dus alleen nog even de euro inruilen voor de dollar, Engels gaan praten en kinderen van 16 jaar laten auto rijden, goed plan. Of toch maar niet??

Roald Kamping|30.05.13|19:22

moet je wel 5 banen hebben…zoals in Amerika. maarrrr, heeft ze tenminste wat te doen zodat het lijkt of ze belangrijk is. kan ze even de aandacht afleiden van het feit dat ze nog geen wet met spoed kan veranderen….

René Kwast|30.05.13|23:08

Laat de minister zelf eens om 8.30 uur over de A 12 van Den Haag naar Gouda rijden en bij het Gouwe Aquaduct de afslag Gouda nemen… Je hebt daar 800 meter om 2 rijstroken naar rechts op te schuiven ( de A 20 vanaf Rotterdam voegt daar aan de rechterkant bij )…. Daarna praten we verder.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.