Circa 1 miljoen verkeersboetes meer dan vorig jaar

In de eerste vier maanden van dit jaar werden er bijna een miljoen verkeersboetes meer uitgeschreven dan in dezelfde periode in 2012. Dit blijkt uit een overzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vooral de trajectcontroles op meerbaans snelwegen zorgden voor een stijging in het aantal bekeuringen.

Van januari tot de maand mei van dit jaar werden er volgens cijfers van het ministerie 3,7 miljoen verkeersboetes opgelegd. Dit is bijna een miljoen boetes meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen bedroeg het aantal bekeuringen 2,8 miljoen. Een stijging van dertig procent.

Overtredingen

De boetes werden opgelegd voor overtredingen als te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm of het niet handsfree bellen. Bij elkaar waren de bekeuringen goed voor een bedrag van 330 miljoen euro.

Vooral de instelling van nieuwe trajectcontroles zorgt volgens het ministerie voor een stijging van het aantal boetes. Het gaat om trajectcontroles als op de A2, A58 en A4. Zo kregen automobilisten op de A4 tussen Den Haag en Leiden in vier maanden tijd ruim 300.000 bekeuringen. Bij de A2 tussen Amsterdam en Utrecht lag dit aantal op een kwart miljoen.

Snelwegen

De verwachting is dat de stijging van het aantal verkeersboetes zal leiden tot een jaaropbrengst van 1,07 miljard euro. Dat schat het ministerie van Veiligheid en Justitie in haar prognose. Vorig jaar ging het nog om 850 miljoen euro die de Staat inde met het bekeuren van verkeersovertredingen.

De ANWB en politiebonden zijn niet blij met deze cijfers. Het kabinet zou trajectcontroles inzetten op relatief veilige snelwegen, waardoor de automobilist als ‘melkkoe’ wordt gebruikt. “Boetes moeten de veiligheid bevorderen. Maar daar leidt het op dit moment niet toe”, aldus een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Politievereniging in het AD.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Karlien Korebrits

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.