Vlamingen ongerust over veiligheid en comfort snelwegen

De Vlamingen maken zich zorgen over de kwaliteit van hun snelwegen. Zo is een groot deel niet te spreken over zaken als veiligheid, rijcomfort en zichtbaarheid. Dat blijkt uit de Mobiliteitsbarometer die de Vlaamse mobiliteitsorganisatie VAB heeft laten uitvoeren onder duizend mensen.

45 procent van de ondervraagde Vlamingen beoordeelt de zichtbaarheid op snelwegen ’s nachts en bij regenachtig weer als slecht tot zeer slecht. Ook de veiligheid, het rijcomfort en de signalisatie laten sterk te wensen over: 33 procent is ontevreden over de veiligheid, 36 procent over rijcomfort en 32 procent over signalisatie.

Nederlandse wegen

Voor de Vlaamse automobilist gelden de Nederlandse snelwegen als referentie. In tegenstelling tot Vlaanderen maakt Nederland gebruik van fluisterasfalt, waardoor automobilisten veel minder last hebben van opspattend water. Andere pluspunten van de Nederlandse snelwegen zijn volgens de Vlamingen de wegmarkeringen die beter zichtbaar zijn, het feit dat de wegen voorzien zijn van reflectoren en het gestructureerde onderhoud van de snelwegen. VAB zou graag zien dat ook Vlaanderen overstapt op een goed onderhoudsplan met preventief onderhoud.

Zeven op de tien van de ondervraagde Vlamingen vindt dat de kwaliteit van de wegen in buurlanden Nederland en Duitsland een stuk beter is.

Mobiliteitsbarometer

VAB is van plan in haar Mobiliteitsbarometer de Vlamingen elk jaar te laten oordelen over de kwaliteit van de snelwegen. Met die uitkomsten wil de organisatie de Vlaamse regering stimuleren om te blijven investeren in de verbetering van het wegennet.

Minister Hilde Crevits van Mobiliteit beloofde eerder dat de snelwegen in Vlaanderen tegen 2015 in goede staat zullen zijn. Volgens VAB blijkt uit de Mobiliteitsbarometer dat er nog veel werk aan de winkel is voor dat zo ver is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Vlamingen ongerust over veiligheid en comfort snelwegen”

John Willemsen|18.06.13|19:45

Iemand ooit wel eens vanuit Nederland of Duitsland België binnengereden? Ooit gemerkt dat je dan ineens moet beginnen te schreeuwen om elkaar te verstaan en om de putten in het wegdek heen moet sturen? Het Belgische wegennet is die naam onwaardig; “lukrake verharding” is passender!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.