ongeluk, ambulance

Gevaarlijkste Gelderse kruispunten in kaart gebracht

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) heeft de 75 gevaarlijkste kruispunten in de provincie in kaart gebracht. In dat overzicht is te vinden waar de meeste slachtoffers gevallen zijn in de periode tussen 2007 en 2011.

Weliswaar is het aantal gevaarlijke kruispunten afgenomen, maar volgens het ROVG is dat deels een gevolg van de verslechterde registratie van ongevallen. Aandacht blijkt daarom nodig.

Afname

Tussen 2003 en 2011 nam het aantal gevaarlijke kruispunten af, zo blijkt uit cijfers per periode van vijf jaar. In de periode 2003-2007 ging het nog om 258 kruispunten waar vier of meer ongevallen met slachtoffers plaatsvonden. Dat aantal daalde naar 103 in het tijdvak 2007-2011. De eerste 75 daarvan heeft ROVG meegenomen in het overzicht.

Een groot deel van de kruispunten uit de top 75 is al aangepakt of er zijn plannen om dat te doen. Per kruispunt is aangegeven welke aanpassingen zijn uitgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om het vervangen van een rotonde door verkeerslichten, aanbrengen van markeren, een extra rijstrook toevoegen, verkeerslichten maken of aanbrengen van een plateau.

Arnhem

Op nummer 1 van top 75 staat het kruispunt Kronenburgdijk / Kronenburgsingel / Schepen van Ommerenstraat in Arnhem. Tussen 2007 en 20011 gebeurden daar zestien ongelukken. Eén daarvan was een dodelijk ongeluk, bij zeven andere ongelukken vielen gewonden. In de andere gevallen was er alleen materiële schade. Bij de samenstelling van de top 75 is bij de ongevallen met letsel geen rekening gehouden met de ernst daarvan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.