controle, verkeer, agenten, België

Recordaantal bestuurders zonder rijbewijs gepakt in België

Het aantal bestuurders zonder rijbewijs dat in België wordt gepakt neemt fors toe. De polierechters hebben vorig jaar een recordaantal bestuurders veroordeeld. Het gaat om 9.159 overtreders die helemaal geen rijbewijs hadden, en nog eens 1.642 die met een ongeldig exemplaar op de baan waren. Het gaat om het hoogste aantal inbreuken in 10 jaar. Automobilistenvereniging VAB noemt het cijfer ‘alarmerend’.

De vereniging wil dat de pakkans snel omhoog gaat, want het beleid zou nu nog te laks zijn. Zo vindt de VAB dat de politie bij elke controle naar het rijbewijs moet vragen. Net zoals tegenwoordig bij controles een blaastest wordt afgenomen.

Bestuurders

Dat het aantal veroordelingen stijgt heeft volgens verkeersexperts dan ook niets te maken met meer controles. “Er zijn gewoon meer bestuurders die het risico nemen,” zegt Matienko tegen GVA. De bekende politierechter Peter D’Hondt ziet nog een andere verklaring: de aantrekkingskracht van een auto is de laatste jaren sterk toegenomen. Volgens hem is het vooral een statussymbool onder jongeren, die nog niet hun rijbewijs hebben gehaald.

Het aantal veroordelingen lag 10 jaar geleden nog op 5.100. Vorig jaar werden 9.159 veroordeeld. Dat staat in het jaarverslag van de politierechtbanken. VAB pleit voor een centrale databank die politieagenten kunnen raadplegen om na te gaan of een bestuurder zijn rijbewijs heeft of niet. Agenten in Nederland beschikken al wel over zo’n systeem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Recordaantal bestuurders zonder rijbewijs gepakt in België”

Rij School|19.07.13|01:26

Het is in Nederland nu alleen nog wachten dat de VVD minister het goed vind dat kandidaten zelf hun praktijk examen mogen aanvragen van het CBR. Lekker zelf oefenen met vader, broer of vriendjes en gokken dat je geluk heb met het afrijden.
Het is te hopen dat dit dwaze idee niet doorgaat en daarmee de afkorting VVD niet veranderd in Veel Verkeers Doden!
Dit bericht is een oproep aan alle rijscholen. Laten wij met elkaaar een vuist maken tegen dit soort belachelijke plannen!

Rij School|19.07.13|18:09

Dit plan is gelukkig van tafel!!

John Willemsen|07.05.14|19:31

Eerst de handhaving maar eens opschroeven voor er over zoiets wordt gesproken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.