snelheid beperken, verkeersveiligheid

Proef met belonen van ‘goede automobilisten’ levert geen resultaat op

snelheid beperken, verkeersveiligheid

Het belonen van automobilisten die zich aan de snelheid houden, zorgt er niet voor dat minder mensen te hard rijden. Dat blijkt uit onderzoek van de SWOV. De analyses van de snelheidsmetingen lieten zien dat er geen significante afname in gemiddelde gereden snelheid was. Ook het percentage voertuigen dat de snelheidslimiet overtrad, is niet afgenomen. “Gezien deze resultaten concluderen we dat de beloningsacties – anders dan verwacht – geen effecten op het snelheidsgedrag hebben gehad”, meldt de SWOV.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) heeft in 2012 het initiatief genomen voor het pilotproject Belonen in het verkeer. In de Limburgse pilot werden automobilisten beloond als zij zich hielden aan de geldende snelheidslimiet. Verkeershandhavingsteams voerden snelheidscontroles uit, waarbij bestuurders werden beloond als zij zich aan de snelheidslimiet hielden.

Verkeerseducatie

De pilot werd uitgevoerd in twaalf wijken: in vier wijken werd een individuele beloning (een vlaai) uitgedeeld, in vier wijken een collectieve beloning (een verkeerseducatiepakket of -materialen voor de basisschool in de wijk). Daarnaast waren er vier wijken waar niets werd uitgedeeld: de controle-groep. De campagne werd ondersteund door de sociale media: op Twitter en Facebook konden berichten worden geplaatst om de campagne onder de aandacht te brengen. Ook zijn er twee campagnewebsites gemaakt.

Tijdens de campagneperiode werden in de campagnewijken flyers uitgedeeld bij onder andere scholen en winkels. Gedurende de pilot werden snelheidsmetingen gehouden. Voorafgaand aan de campagneperiode (half oktober 2012 tot half december 2012) is ook een voormeting gehouden. Na afloop werd een kleinschalige enquête uitgevoerd om de achtergronden van gedrag en meningen over de pilot te achterhalen.

Snelheidsverlagingen

Tegen de verwachting in lieten de resultaten van de pilot Belonen in het verkeer zien dat er tijdens de beloningscampagne in geen van de wijken snelheidsverlagingen zijn geconstateerd. Al vraagt de SWOV zich wel af of de actie aan alle wetenschappelijke voorwaarden heeft voldaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.