Shotgun houdt jonge bestuurder bij de les

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen afleiding in de auto. In een nieuwe campagne, vooral gericht op jongeren, draait het om de shotgun, de bijrijder die naast de bestuurder zit en ervoor zorgt dat die zijn of haar aandacht volledig bij de weg houdt. Op die manier wil VVN bereiken dat jongeren die samen op pad gaan zich ook gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor een veilige autorit.

In de Verenigde Staten is de shotgun al een bekend fenomeen. Ze stellen bijvoorbeeld navigatie-apparatuur in of beantwoorden de telefoon van de chauffeur. De rol van verantwoordelijk bijrijder is zelfs gewild. Shotguns zitten niet alleen op de beste plek, maar hebben ook een aantal privileges. De shotgun bepaalt welke muziek gedraaid worden.

Ongevallen

VVN hoopt dat deze rol ook bij Nederlandse jongeren aantrekkelijk wordt. Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn immers relatief sterk vertegenwoordigd in de ongevalscijfers. Afleiding speelt een belangrijke rol bij ongevallen.

De campagne is van start gegaan in de regio Eindhoven. Een promotieteam van VVN bezoekt in de zomermaanden allerlei evenementen in de regio om de campagne Shotgun bij jongeren onder de aandacht te brengen.Ter ondersteuning is er ook een website en een Facebook-pagina. De pilot van de campagne draaide dit voorjaar een aantal weken in Tilburg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.