ongeluk

‘Roads kill’ brengt verkeersdoden in kaart

Het Amerikaanse Pulitzer Center on Crisis Reporting heeft eerder deze week een interactieve kaart gelanceerd die een overzicht biedt van de verkeersveiligheid wereldwijd. Behalve een kaart bestaat het project ‘Roads Kill’ ook uit een website met reportages uit verschillende landen. Eigen bijdragen zijn welkom, laat de organisatie weten.

Het initiatief komt voort uit grote ongerustheid over het grote aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Jaarlijks komen er volgens cijfers van de Verenigde Naties wereldwijd ruim 1,2 miljoen mensen om in het verkeer. Dat aantal neemt alleen maar toe. Zonder maatregelen wordt gevreesd voor een verdrievoudiging van dat aantal rond 2030. Dat betekent dat het verkeer inmiddels ook al een belangrijke doodsoorzaak is in veel landen. In de arme landen vallen de meeste slachtoffers.

Aanschouwelijk

Met ‘Roads Kill‘ wil het Pulitzer Center het immense probleem op een aanschouwelijke manier zichtbaar maken. De kaart maakt goed duidelijk hoe groot de verschillen per land zijn. Terwijl Nederland het met 3,9 verkeersdoden op 100.000 mensen betrekkelijk goed doet, geldt dat allerminst voor landen als China (20,5 per 100.000), Brazilië (22,5 per 100.000) of Zuid-Afrika (31,9 per 100.000).

Het Pulitzer Center is een journalistieke non-profit organisatie die onder meer onderwerpen belicht die volgens de oprichters in andere media onvoldoende aan bod komen. Ook wil de organisatie studenten op weg helpen en inspireren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.