verkeersborden

Arnhem maakt start met kappen ‘bordenwoud’

Arnhem heeft vandaag een begin gemaakt met het verwijderen van overbodige of fout geplaatste verkeersborden. Wethouder Martijn Leisink (Mobiliteit) stapte met een aantal ambtenaren op de fiets om persoonlijk te kijken welke borden daarvoor in aanmerking komen.

De eerste borden zijn direct al weggehaald. Andere borden zijn voorzien van een sticker en worden later deze week verwijderd. Het gaat in veel gevallen om verkeersborden die binnen een zone staan. Zo vindt de gemeente het niet nodig om in een 30 km/uur-zone voor elke zone een waarschuwingsbord te plaatsen.

Onderbordjes

Ook in parkeerzones hoeft niet elke straat een bord te staan. Onderbordjes met toelichtingen als ‘Wacht tot het licht groen wordt’ zullen ook verdwijnen omdat de gemeente ze overbodig vindt. Datzelfde geldt voor verkeersborden die op plekken staan waar de inrichting van de weg al overduidelijk is.

Wethouder Leisink vindt dat verkeersborden moeten bijdragen aan de verkeersveiligheid. Als er overbodige borden staan is dat niet het geval. Bovendien is het gezond verstand in zijn ogen nog altijd het belangrijkste. “Verkeersborden zijn bedoeld voor plekken waar de verkeerssituatie onduidelijk of onveilig is. Ik heb liever dat mensen naar de situatie op de weg kijken en daar rekening mee houden. Als je kinderen ziet spelen op een straat, dan is 30 kilometer per uur te hard, al is het misschien wettelijk wel toegestaan op die plek. Asociale weggebruikers hou je helaas niet tegen, ook niet met een bord.”

Overleg

Ongeveer een jaar geleden kondigde Arnhem al aan werk te gaan maken van overtollige verkeersborden. Als voorbereiding daarop is over het plan van gemeentebestuur om het ‘bordenwoud te kappen’ de afgelopen maanden besproken en uitgewerkt met verschillende belangenorganisaties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.