google-self-driving-car

Na Google is ook Nissan bezig met zelfstandig rijdende auto

Het is vooralsnog toekomstmuziek, maar grote bedrijven zijn bezig met auto’s te ontwikkelen die geen bestuurder meer nodig hebben. Niet alleen Google, maar ook Nissan verwacht straks een auto op de markt te brengen die volledig zelfstandig kan rijden. Het Japanse bedrijf liet op een autocongres in het Amerikaanse Irvine weten dat die auto vanaf 2020 op de markt verwacht wordt.

Nissan wil “diverse, commercieel levensvatbare” auto’s produceren die zonder inbreng van een bestuurder kunnen rijden. De aanschaf daarvan zou haalbaar moeten zijn voor consumenten, stelde het bedrijf. Rond 2030 zouden de zelfrijdende auto’s in het gehele aanbod van Nissan verkrijgbaar moeten zijn.

Testcircuit

Nissan werkt naar eigen zeggen al jaren samen met internationale universiteiten aan een autonome auto. Het bedrijf verwacht in het komende voorjaar een speciaal testcircuit voor de auto’s te openen in Japan. In 2010 startte Google een project voor automatische auto’s. Het internetbedrijf test al verschillende modellen.

Google is al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van de techniek die benodigd is voor zelfrijdende wagens. Het is al zo ver gevorderd dat het al proeven op de openbare weg mag doen van de lokale overheidsinstanties. Ook zou het al enige tijd in gesprek zijn met bestaande autofabrikanten, al zouden die telkens op niets zijn uitgelopen.

Internetbedrijf

Om dan toch wat met de technologie te kunnen doen is het internetbedrijf bezig met het ontwerp van een eigen auto. Het idee is niet direct om een model voor de consumentenmarkt te produceren, maar om de auto’s in te zetten als ‘robottaxi’s’ in bepaalde steden. Hiervoor zou het al met verschillende stadsbesturen in gesprek zijn.

Overigens zal het nog vele tientallen jaren duren voordat overheden het toestaan dat een auto ‘bestuurd’ mag worden door een computer, zonder dat er iemand met een geldig rijbewijs aanwezig moet zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Na Google is ook Nissan bezig met zelfstandig rijdende auto”

Paul Meijnema|02.09.13|09:36

ik zie de rijschool branche dus instorten maar bij een ongeval kunnen we dus de producent aansprakelijk stellen

Ivo Mihaylov|05.09.13|20:28

Ik vraag me echt af hoe dit in zijn werk zal gaan,
Kijk je hem in zijn oor rijdt je door, kontje frontje gaat voor.
Herkenbaar door een camera in de gril van de auto?
Klinkt prachtig die techniek, maar zie het voorlopig niet massaal gebeuren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.