Alcoholslot

Alcoholslotprogramma mag ook aan trucker worden opgelegd

Alcoholslot

Vrachtautochauffeurs die buiten werktijd met alcohol op achter het stuur worden betrapt, mogen een alcoholslotprogramma (ASP) opgelegd krijgen. Dat heeft de Raad van State bepaald. Omdat het alcoholslot alleen in personenauto’s ingebouwd wordt, kunnen beroepschauffeurs bij het opleggen van de maatregel hun vak tijdelijk niet uitoefenen. Maar volgens het hoogste rechtsorgaan van Nederland is de maatregel gepast. Juist van die groep chauffeurs mag verwacht worden dat ze zich verantwoordelijk gedraagt in het verkeer, zo liet de Raad van State weten.  

Drie truckers spanden een zaak aan bij het rechtsorgaan, omdat ze het alcoholslot een te zware straf vinden. Nadat de politie constateerde dat ze onder invloed reden, legde het CBR alcoholslotprogramma’s op en verklaarde de rijbewijzen voor ten minste vierentwintig maanden ongeldig. Dit terwijl alle drie de chauffeurs voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun rijbewijs C.

Verkeersveiligheid

De Raad van State oordeelde dat de straf niet te zwaar is, omdat de maatregel past bij het doel: het vergroten van de verkeersveiligheid en het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer. “Van een beroepschauffeur mag een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel worden verwacht”, zo werd geoordeeld. “Daarnaast mogen we ervan uitgaan dat het algemeen bekend is dat verkeersdelicten consequenties hebben voor de rijbevoegdheid. Ook als ze buiten werktijd worden begaan.”

De rechtbank in Haarlem oordeelde eerder in één van de drie zaken dat het alcoholslotprogramma een onevenredig zware maatregel is. Dit omdat de vrachtautochauffer hierdoor zijn baan zou verliezen en niet meer in zijn levensonderhoud zou kunnen voorzien. De rechtbank van Maastricht en rechtbank Oost-Brabant verklaarden de beroepen van de twee andere truckers juist ongegrond.

Ongeldig

De maatregel gaat volgens de Raad van State niet verder dan noodzakelijk is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het alcoholslotprogramma werd ingevoerd, omdat uit onderzoek bleek dat ten minste een kwart van de verkeersdoden in Nederland door alcoholgebruik in het verkeer vallen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Een alcoholslotprogramma wordt sinds december 2011 opgelegd aan bestuurders die worden aangehouden met een promillage tussen de 1,3 en 1,8. Het programma duurt minimaal twee jaar en de deelnemers krijgen in die periode rijbewijs B met code 103 ‘rijden met een alcoholslot’. Andere rijbewijscategorieën zijn tijdens het alcoholslotprogramma niet geldig.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.