schade, auto, botsing

Zelf verkeersongevallen melden via smartphone-app

Door verkeersdeelnemers zelf melding te laten maken van ongevallen, moet de kwaliteit van de ongevallenregistratie flink worden verbeterd. Op initiatief van politie, het Verbond van Verzekeraars en ICT-bureau VIASlachtoffers worden Nederlanders binnenkort extra aangespoord om na een ongeluk enkele vragen te beantwoorden via een mobiele app. Op die manier wordt vastgelegd om wat voor soort ongeval het gaat, of er slachtoffers zijn en wat de weersomstandigheden op dat moment waren. 

MobielSchadeMelden is een app die al enige tijd bestaat ter vervanging van het schadeformulier dat na een ongeluk moet worden ingevuld. De applicatie wordt voor het nieuwe project enigszins aangepast. De bewerkte versie zal medio 2014 in gebruik worden genomen.

Ongevallenregistratie

Met het vernieuwen van de MobielSchadeMelden-applicatie kunnen betrokkenen naast het melden van de schade bij de verzekeraar, ook meteen een ongeval registreren. Wanneer ze niet over een smartphone beschikken, dan kan het melden ook telefonisch of via internet gebeuren. Daarnaast zullen agenten de ongevallenregistratie via de app afhandelen als het verkeersslachtoffer daar zelf niet toe in staat is.

In Nederland zijn inmiddels zo’n 8 miljoen smartphones in gebruik. Volgens de initiatiefnemers is de kans is dus groot dat de registratie van een ongeval via de app kan worden afgerond. Wanneer er twee partijen bij een ongeval betrokken zijn, is die kans nog groter. Voor de registratie hoeft immers maar één persoon over een smartphone te beschikken.

Onderregistratie

In Nederland is sprake van onderregistratie als het om ongevallen gaat. Dit terwijl gegevens nodig zijn om de verkeersveiligheid in kaart te kunnen brengen en aan te pakken. In februari van dit jaar gaf minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de registratie van verkeersdoden- en gewonden eind 2013 op orde te willen hebben.

Op aandringen van onder meer Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegde de minister toe actie te gaan ondernemen. SWOV analyseert jaarlijks ongevallencijfers, maar stelde dat ongevallenregistratie in de loop der jaren erg verslechterd is. Dat gebrek aan data zou het bijna onmogelijk maken om gedegen onderzoek te doen en het bevorderen van de verkeersveiligheid bemoeilijken.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zelf verkeersongevallen melden via smartphone-app | RijschoolPro
schade, auto, botsing

Zelf verkeersongevallen melden via smartphone-app

Door verkeersdeelnemers zelf melding te laten maken van ongevallen, moet de kwaliteit van de ongevallenregistratie flink worden verbeterd. Op initiatief van politie, het Verbond van Verzekeraars en ICT-bureau VIASlachtoffers worden Nederlanders binnenkort extra aangespoord om na een ongeluk enkele vragen te beantwoorden via een mobiele app. Op die manier wordt vastgelegd om wat voor soort ongeval het gaat, of er slachtoffers zijn en wat de weersomstandigheden op dat moment waren. 

MobielSchadeMelden is een app die al enige tijd bestaat ter vervanging van het schadeformulier dat na een ongeluk moet worden ingevuld. De applicatie wordt voor het nieuwe project enigszins aangepast. De bewerkte versie zal medio 2014 in gebruik worden genomen.

Ongevallenregistratie

Met het vernieuwen van de MobielSchadeMelden-applicatie kunnen betrokkenen naast het melden van de schade bij de verzekeraar, ook meteen een ongeval registreren. Wanneer ze niet over een smartphone beschikken, dan kan het melden ook telefonisch of via internet gebeuren. Daarnaast zullen agenten de ongevallenregistratie via de app afhandelen als het verkeersslachtoffer daar zelf niet toe in staat is.

In Nederland zijn inmiddels zo’n 8 miljoen smartphones in gebruik. Volgens de initiatiefnemers is de kans is dus groot dat de registratie van een ongeval via de app kan worden afgerond. Wanneer er twee partijen bij een ongeval betrokken zijn, is die kans nog groter. Voor de registratie hoeft immers maar één persoon over een smartphone te beschikken.

Onderregistratie

In Nederland is sprake van onderregistratie als het om ongevallen gaat. Dit terwijl gegevens nodig zijn om de verkeersveiligheid in kaart te kunnen brengen en aan te pakken. In februari van dit jaar gaf minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de registratie van verkeersdoden- en gewonden eind 2013 op orde te willen hebben.

Op aandringen van onder meer Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegde de minister toe actie te gaan ondernemen. SWOV analyseert jaarlijks ongevallencijfers, maar stelde dat ongevallenregistratie in de loop der jaren erg verslechterd is. Dat gebrek aan data zou het bijna onmogelijk maken om gedegen onderzoek te doen en het bevorderen van de verkeersveiligheid bemoeilijken.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.