Geen overgangsperiode voor seniorenkeuring rijbewijs

Minister Schultz van Haegen (IenM) ziet niets in een overgangsregeling of financiële compensatie voor mensen tussen de 70 en 75 jaar van wie het rijbewijs in januari verloopt. Per 2014 verschuift de leeftijd voor de seniorenkeuring van 70 naar 75 jaar, maar wegens de lange procedures zal die groep rijbewijsbezitters al in 2013 haar nieuwe document aan moeten vragen. Met als gevolg dat ze onder de oude wetgeving valt en zich op de valreep nog moet laten keuren.

Het alternatief is het rijbewijs in januari aanvragen. De persoon in kwestie zal dan echter wekenlang zonder rijbewijs zitten.”Maar ook indien in de regelgeving een overgangstermijn werd opgenomen, zouden er gevallen zijn geweest die net daarbuiten zouden zijn gevallen. Dit is nu eenmaal het gevolg van wijzigingen in de regelgeving”, zo stelt de minister.

Kamervragen

Minister Schultz beantwoordde hiermee de Kamervragen die door 50 PLUS-lid Baay-Timmerman over het onderwerp werden gesteld.

In januari 2014 zijn er volgens de minister 15.646 personen tussen de 70 en 75 jaar wiens rijbewijs in de categorie A of B verloopt. Slechts één procent daarvan heeft een medische indicatie en moet daarom ongeacht de leeftijd keuringen ondergaan om het document te kunnen laten vernieuwen.

Herinnering

De minister vindt dat elke rijbewijshouder die zich in de oude situatie op de korte termijn zou moeten laten keuren, zelf een afweging moet maken. De persoon in kwestie kan ervoor kiezen te blijven beschikken over een rijbewijs door het ondergaan van de keuring. De andere mogelijkheid is wachten met de aanvraag tot de nieuwe regeling van kracht is, maar daarmee wel het risico lopen dat het rijbewijs korte tijd niet geldig is.

“Juist ten behoeve van deze afweging is en wordt in ruime mate voorlichting gegeven”, aldus de minister. “Het introduceren van een overgangstermijn was en is niet aan de orde, omdat deze geen oplossing biedt.” Ze ziet om die reden ook geen aanleiding om de overgangsgroep die zich laat keuren financieel te compenseren.

Lasten

De verhoging van de keuringsleeftijd betekent een flinke lastenverlichting voor zowel overheid als burgers. Ouderen besparen kosten van de Eigen Verklaring, kosten voor de huisartsenbezoeken en voor eventuele extra onderzoeken door medische specialisten. De tijdsbesparing zal per keuring en rijbewijsverlenging oplopen tot twee uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Geen overgangsperiode voor seniorenkeuring rijbewijs”

Bert de Weerd|22.11.13|22:19

Het wordt tijd dat het CBR op het matje wordt geroepen door de Minister. De procedures bij de medische afdeling duren veel te lang!

Christine|21.12.13|23:00

Geldt die seniorenkeuring ook voor motorrijders?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.