Alcoholcontrole, CBR, Educatie Maatregel Verkeer

Dagelijks meer dan 120 automobilisten onder invloed

De politie registreerde vorig jaar 44.000 gevallen van automobilisten die onder invloed van te veel drank, drugs of medicijnen op de openbare weg reden. Dat komt neer op meer dan 120 personen per dag. Dit blijkt uit het rapport ‘Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012’. Het gaat hier enkel om het aantal registraties. Het werkelijke aantal gevallen van rijden onder invloed zal hoger liggen, zo staat in het document geschreven. 

In het rapport zijn cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en de Raad voor de Rechtspraak opgenomen.

Verkeersveiligheid

Met 44.000 registraties is het aantal gevallen dat bekend is bij de politie gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In 2005 werd bijna 58.000 keer een persoon met te veel drank op achter het stuur betrapt, in de jaren 2006 en 2007 steeg dat aantal tot 61.000. Het aantal registraties in 2012 is een daling van 12 procent ten opzichte van 2011, zo blijkt uit de cijfers.

De omvang van het alcoholprobleem voor de verkeersveiligheid is voor een deel af te lezen uit het aantal doden en gewonden als gevolg van alcoholongevallen. Bij deze ongevallen heeft ten minste één van de betrokken bestuurders alcohol gebruikt, zo houdt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) als richtlijn aan. In 2009 ging het om 48 verkeersdoden en 521 ernstig gewonde personen, zo blijkt uit cijfers van de stichting.

Aantallen

Maar de werkelijke aantallen liggen hoger, zo geeft de SWOV daarbij aan. “De cijfers geven een onderschatting, omdat de politie lang niet alle bij een ongeval betrokken bestuurders test op het gebruik van alcohol.”

Overleden bestuurders worden volgens de SWOV vrijwel nooit op de aanwezigheid van alcohol in het bloed getest. Dit omdat dat uit strafrechtelijk oogpunt niet zinvol zou worden geacht. Naar schatting van de stichting was 20 procent van het aantal verkeersdoden in 2011 gerelateerd aan alcohol, al dan niet in combinatie met drugs.

Misdrijf

Rijden onder invloed wordt gezien als een misdrijf. De straffen kunnen variëren van een geldboete tot een taakstraf, tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid en een gevangenisstraf. Ook kan een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) of deelname aan het alcoholslotprogramma worden opgelegd. De EMA en het alcoholslot zijn maatregelen binnen de vorderingsprocedure van het CBR.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.