alcoholcontrole, politie

Zwaardere straffen voor combinatie drank en drugs in verkeer

Er komt een zerotolerancebeleid voor de combinatie van drank en drugs in het verkeer. Op die manier gaat het kabinet de controle op automobilisten, motorrijders en bromfietsers verscherpen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben dit aan de Tweede Kamer laten weten. 

Een nullimiet voor gecombineerd gebruik, maakt dat het verboden wordt om met enig spoor van twee verschillende stoffen aan het verkeer deel te nemen. Nu is het nog toegestaan om met kleine hoeveelheden alcohol en drugs in het bloed achter het stuur te zitten, omdat voor beide afzonderlijke limieten worden aangehouden.

Verkeersveiligheid

Het gelijktijdig gebruik van verschillende drugs of van verdovende middelen in combinatie met alcohol vergroot het risico op ernstig of dodelijk letsel. Daarom wordt de opsporing verscherpt, aldus de bewindslieden.

Een bestuurder die zich in de toekomst beperkt tot het gebruik van één soort drugs is voor de wet niet in alle gevallen strafbaar. Voor de combinatie van drank en drugs gaat een zerotolerancebeleid gelden en wordt dus zwaarder bestraft.

Speekseltest

Een nullimiet is de laagst meetbare hoeveelheid van een stof die niet op natuurlijke wijze in het bloed aanwezig kan zijn. Politieagenten kunnen automobilisten, motorrijders en bromfietsers in de toekomst dan ook verplichten om mee te werken aan het afnemen van een speekseltest. Die speekseltester stelt eenvoudig vast of iemand drugs heeft gebruikt. Bij een positieve test moet een bloedtest drugsgebruik definitief bewijzen.

Bij de afname van de standaard blaastest, moet de politie het vermoeden hebben dat er drugs in het spel is, om vervolgens tot bloedonderzoek over te gaan. Ongeacht de uitslag van de test. Immers een ‘P’ bij de blaastest wil niet zeggen dat de persoon in kwestie helemáál geen alcohol genuttigd heeft. De analyse van het door een arts afgenomen bloed geeft aan wat en hoeveel er precies gebruikt is en blijft dus ook in de nieuwe situatie als bewijsmiddel gelden.

Bewijs

Met de wijziging hoeft bij zowel gecombineerd als bij enkelvoudig gebruik overigens niet langer bewezen te worden dat de bestuurder zodanig onder invloed van drugs was, dat hij niet tot rijden in staat was. Als uit onderzoek blijkt dat het bloed van de bestuuder een concentratie van de drug bevat die boven de grens ligt, is er voldoende bewijs.

De bestuurder is in dat geval in overtreding en krijgt een straf opgelegd die kan variëren van een geldboete tot een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, zo laten de ministers weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.