trials, jongeren, training, rijvaardigheid, bewustwording, verkeersveiligheid, risico

Extra rijtraining in strijd tegen jonge Brabantse verkeersdoden

Noord-Brabant is een offensief gestart tegen het aantal jonge verkeersdoden dat jaarlijks in de provincie valt. Met de campagne ‘Help Brabant op weg naar nul verkeersdoden’ focust de provincie samen met maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen op die specifieke doelgroep. Dit door onder andere aanvullende rijbewijstrainingen voor nieuwbakken automobilisten. De eerste van een reeks van zo’n dertig ‘praktijkdagen’ vond dit weekend plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

“Dat de jonge bestuurders onze speciale aandacht verdienen blijkt wel uit het feit dat ondanks de dalende lijn het aantal slachtoffers onder jonge bestuurders in 2013 verdubbeld is ten opzichte van 2012. Van 10 naar 21 dodelijke slachtoffers. Daar gaan we nu extra aandacht aan besteden”, zo laat gedeputeerde Ruud van Heugten weten.

Rijbewijs

Dit weekend vond in in Den Bosch de eerste zogenaamde praktijkdag voor jonge bestuurders plaats. Eenentwintig personen van 18 tot en met 27 jaar oud en minimaal 6 maanden in het bezit van een geldig rijbewijs B, kregen onder andere les in het slippen op een afgezet parcours en leerden hoe ze het veiligst een noodstop kunnen maken op zowel nat als stroef wegdek.

Ook het handelen wanneer hun auto in de berm terechtkomt of als ze een plotselinge uitwijkmanoeuvre moeten maken, werd in de praktijk behandeld. De jongeren werden begeleid door instructeurs.

Training

“Het is een training om jongeren bewuster te laten deelnemen aan het verkeer. Want in Nederland hebben automobilisten tussen de 18 en 24 jaar vier keer zoveel kans om bij een auto-ongeluk betrokken te raken ten opzichte van automobilisten tussen de 30 en 59 jaar”, zo laat de provincie weten.

Het evenement in de Brabanthallen was de eerste van een reeks praktijkdagen. “We willen niet óver, maar mét de jongeren aandacht vragen voor verkeersveiligheid”, aldus Van Heugten.

Projecten

Het Verbond van Verzekeraars startte in 2005 in samenwerking met de provincie Drenthe met het project Trials voor jongeren tussen de 17 en 28 jaar. Dat concept sloeg aan: inmiddels worden de extra rijbewijstrainingen georganiseerd in Friesland, Groningen, Overijssel, Zeeland en Flevoland en nu dus ook in Noord-Brabant.

Een extra rijvaardigheidstraining zoals Trials, die jongeren bewust maakt van verkeersrisico’s, kan leiden tot ruim 25 procent minder schade. Dat bleek eerder uit onderzoek over de periode 2007-2011 onder 3.600 verzekerde 
jonge automobilisten bij Univé en ZLM die deelnamen aan het initiatief.

Acties

Naast de doorlopende verkeersveiligheidsacties van de provincie zijn dit jaar vijf grote projecten van start gegaan die in het speciaal gericht zijn op jongeren. Het gaat dus om praktijkdagen voor nieuwe automobilisten, maar ook om verkeersslachtoffers die in gesprek gaan met jonge bromfietsers, een campagne voor bijrijders van jonge bestuurders, de BOB-campagne speciaal voor de doelgroep en een interactief verkeersveiligheidsdebat, zo laat de provincie weten.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.