‘Automobilist moet vaker snelheidsmeter raadplegen’

Snelheidsovertredingen van 10 à 15 km/u boven de limieten van 30 en 50 kosten jaarlijks tien voetgangers en fietsers het leven. En als iedereen zich aan de snelheidslimiet zou houden, hebben we in Nederland tot 30 procent minder letselslachtoffers. Het zijn enkele cijfers die de overheidscampagne ‘Een snelheidsweter kent zijn snelheid beter’ kracht bij moeten zetten. Het is de nieuwste editie van de campagne die zich richt op snelheidshandhaving binnen de bebouwde kom. 

Automobilisten die meegaan in de snelheid van anderen op de weg of niet door hebben hoe hard ze eigenlijk rijden: de nieuwe verkeerscampagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet ze eraan helpen herinneren om wat vaker op de snelheidsmeter te kijken. Naast tv- en radiospotjes maken ook posters en borden langs de snelwegen deel uit van de nieuwe campagne. Vanaf mei wordt uitgebreid met online activiteiten, zo laat het ministerie weten.

Snelheid

Een aanrijding met 30 km/u is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flatgebouw. Zo’n aanrijding kost één op de tien voetgangers het leven. Rijdt de automobilist 50 km/u, dan is de klap vergelijkbaar met een val van de derde verdieping en overleeft de helft van de voetgangers de klap niet. Dat stelt het ministerie op de campagnewebsite.

In de afgelopen jaren richtte de langlopende campagne zich voornamelijk op de smoezen die mensen verzinnen om het gaspedaal te ver in te drukken. Excuses van belangrijke zakelijke afspraken tot het op tijd willen zijn voor een date kwamen via verschillende kanalen voorbij.

Cijfers

Het aantal Nederlanders dat aangeeft zich binnen de bebouwde kom aan de maximumsnelheid te houden, is volgens overheidscijfers als gevolg van die aandacht gestegen van 79 procent naar 86 procent voor de 50 km-wegen. Voor de 30-wegen zou het zelfs om 12 procentpunten gaan: van 66 procent naar 78 procent.

Bekijk hieronder de reclamespot van de nieuwe campagne: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

10 reacties op “‘Automobilist moet vaker snelheidsmeter raadplegen’”

rij bewijs|25.03.14|18:22

Ik zie het al helemaal vol me, iedereen netjes de toegestane snelheid rijden. En ondertussen weer een begrotingstekort door misgelopen inkomsten uit snelheidsovertredingen, waar gaan ze dan weer in snijden vraag ik me af.

René Kwast|29.03.14|09:55

Maar waarom controleert de politie dan alleen op snelheid dáár waar je best wat harder kunt? Dáár waar geen conflictpunten zijn met die fietsers en voetgangers?

Lauk Woltring|03.04.14|12:41

Zet in iedere auto een instrument dat aangeeft of afstand tot volgende weggebruiker veilig (groen), riskant (oranje) of ronduit gevaarlijk is (knipperend rood. Lichtje op dashboard of geprojecteerd in voorruit. Liefst ook aan achterkant (U rijdt op veilige afstand, te dichtbij, etc. met eventueel ‘bedankt’ als iemand meer afstand neemt.). Moet natuurlijk nader worden uitgewerkt, hoeft niet duur te zijn, scheelt ongevallen, schade, brandstof, remvoeringen, ergernis en geeft soepeler doorstroming

John van den Kieboom|03.04.14|17:44

Met de huidige technologie moet het mogelijk zijn om auto’s op afstand te begrenzen. Gewoon een apparaat in de auto die via de satelliet zorgt dat men niet harder kan dan toegestaan.

Angela Het Boerinnetje|27.08.14|19:00

Wat dacht je ervan als mensen gewoon hun VERANTWOORDING weer eens ZELF gaan nemen ….. en geen apparaatjes en begrenzingen en al dat soort dingen ….. gewoon ZELF je hoofd gebruiken. Mensen die dat doen vind ik VEEL STOERDER dan al die mafkezen die stoer te hard door de wijk moeten rijden , of waar dan ook. Hoop dat er eens een tijd komt dat dit doordringt tot de mensen! De reclame kent uw snelheid zet mensen hoop ik aan het denken, aan de reclame zal het niet liggen ! SUCCES !

Nico Meier|10.09.14|22:12

Het lijkt of controleren op snelheid het enige is dat de overheid qua verkeersveiligheid doet. Misschien omdat dat het enige is dat gemakkelijk te controleren is en veel geld oplevert? Los daarvan, ik pas vooral binnen de bebouwde kom altijd erg goed op mijn snelheid, maar ik lijk vaak een van de weinigen.

Gerard Daamen|13.09.14|12:10

Het groet probleem is dat alle snelheid meters in de auto’s een andere snelheid aangeven. Als dat goed zou zijn kan je je beter aan de snelheid
houden.
Ik als oud politieman vindt dat de auto nog steeds de melkkoe is. Waarom
controleren op autosnelwegen waar je 120km. mag. Dat is alleen voordeschat kist en heeft niets te maken met veiligheid.

Gerrit Wildeman|24.03.15|21:32

Hoe kom ik aan z’n grappige ventje om voor op het Dasch bord te plaatsen.
De vrouw vind het wel grappig

Gekke henkie|09.04.15|17:37

Levensgevaarlijk om in een woonwijk je ogen naar je instrumenten te laten kijken. elke seconde telt als er wat gebeurt voor je neus, nu moet je door de (R)OVERHEID even niet opletten en de kinderen plat rijden, gekker kunnen we het niet maken wel gevaarlijker!!!
Ga dan ook mobiel bellen als je aan het rijden bent, dan weet je zeker dat je raakvlakken hebt

Gekke henkie|09.04.15|17:44

Oja, dan heb je ook nog de rijdende onwetende mensjes die een Navigatie op ooghoogte aanbrengen op het voorraam, hoezo niet willen opletten! Rijbewijs gelijk afnemen op moment dat zo’n ding op je voorraam hangt die je gezichtsveld totaal belemmerd. Dwazen teveel tegenwoordig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.