ademanalyse, alcoholtest, politie

Deense politie mag auto drankrijder verkopen

Automobilisten die in Denemarken betrapt worden met alcohol in hun bloed, lopen vanaf vandaag het risico om hun auto kwijt te raken. “Als de politie iemand tegenhoudt die zeer dronken is, kan ze hem zijn auto afnemen, die verkopen en de opbrengst in de staatskas storten”, zo liet de Deense politica Trine Bramsen van de regerende sociaaldemocraten op de Deense radio weten. “Automobilisten met meer dan 2 promille in het bloed zijn onherroepelijk hun auto kwijt als ze één keer betrapt worden.”

Volgens een medewerker van het Deense ministerie maakt het geen verschil of de drankrijder een Deen is of niet. Dus ook vakantiegangers met een slok te veel op lopen vanaf nu kans om hun auto kwijt te raken.

Alcohol

Om de auto in beslag te kunnen nemen en te verkopen, hoeft de chauffeur niet de eigenaar van de auto te zijn. “Dit geldt ongeacht of het een eigen voertuig of een geleende auto is”, zo bericht de Deense nieuwswebsite Nordjyske.dk.

In Denemarken is op de weg een promillage van maximaal 0,5 toegestaan. Wie één keer betrapt wordt met 0,5 tot 1,2 promille, kan zijn auto kwijtraken als binnen drie jaar een promillage vanaf 1,2 geblazen wordt. Wie één keer betrapt wordt met een promillage van 1,2 tot 2 mag vijf jaar lang niet meer dan 1,2 promille blazen. Vanaf dinsdag betekent een promillage van 2 blazen daarnaast meteen de verkoop van de personenauto, zonder dat de bestuurder daarvoor geld ziet.

Rijbewijs

Veel Denen zouden tevreden zijn met de nieuwe wet. Toch wordt in de Deense media ook bericht over geluiden dat onschuldige familieleden van drankrijders niet getroffen zouden mogen worden, als degene met te veel alcohol op zijn auto kwijtraakt.

“Maar als we het rijbewijs afnemen, hebben ze nog altijd een auto waar ze gebruik van kunnen maken”, zo stelde politica Bramsen in de radio-uitzending. “Daarom grijpen we nu harder in.”

Ongeval

In Denemarken kwamen tussen 2008 en 2012 ruim 250 mensen om bij ongevallen waarbij een dronken automobilist betrokken was. Bijna 1.500 personen raakten bij dergelijke ongevallen gewond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.