Europese Commissie maakt verkeersapp voor vakantieganger

Wat is de maximumsnelheid op Spaanse wegen? Welke veiligheidsuitrusting moet verplicht in de auto aanwezig zijn tijdens een vakantie in Slowakije? En hoe werken de verkeerslichten in Malta? De Europese Commissie heeft alle informatie over verkeersdeelname in de verschillende EU-landen gebundeld in de mobiele applicatie ‘Going Abroad’.

De Commissie ontwikkelde de gratis app, om vakantiegangers het zoeken naar de benodigde informatie te besparen, zo wordt gesteld. Hij is in 22 verschillende talen beschikbaar en te downloaden voor iPhone en iPad, Google Android en and Microsoft Windows-telefoons.

App

“De zomervakantie is de drukste periode van het jaar op de Europese wegen. Het is ontzettend gemakkelijk om met je auto naar het buitenland te gaan, maar veel mensen realiseren zich niet dat regels en verkeerstekens binnen Europa kunnen verschillen. De applicatie moet verkeersrisico’s verminderen”, aldus de vice-precident van de Europese Commissie. In de zomermaanden juli en augustus gebeuren immers 50 procent meer dodelijke ongevallen op de Europese wegen dan in de ‘veiligste’ maand, februari, zo laat hij weten.

De app bevat informatie over onderwerpen die de meeste verkeersongevallen tot gevolg hebben, zoals maximumsnelheden, alcoholpromillages, verkeerslichten en het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Daarnaast komen bijvoorbeeld helm- en gordeldraagverplichtingen in verschillende landen aan bod.

Verkeersveiligheid

Naast de regels rond verkeersveiligheid in de verschillende EU-landen, kunnen via de ‘Going Abroad’-app ook verschillende spelletjes gespeeld worden. Allen in het kader van veiligheid in het verkeer. “Het spreekt overigens voor zich dat de app nooit geraadpleegd mag worden tijdens het rijden”, zo wordt door de Commissie verduidelijkt.

Europa is al langer bezig met de verbetering van de verkeersveiligheid op haar wegen. Tussen 2001 en 2010 daalde het aantal fatale ongevallen op de weg met 43 procent. Tussen 2010 en 2013 bedroeg die daling 17 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.