TeamAlert pakt smartphonegebruik jonge fietsers aan

Stichting TeamAlert heeft een nieuw project gelanceerd om jongeren bewust te maken van de gevaren van smartphonegebruik tijdens het fietsen. Met ‘FietsAlert’ schrijven jongeren een goed verkeersvoornemen op een mobiel fotobord en gaan er vervolgens mee op de foto. Terwijl de foto wordt genomen, zorgen vrienden met verschillende foto-attributen voor afleiding en moet de jongere bewijzen dat hij zich kan blijven focussen.

Tijdens het project FietsAlert gaat het team van voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert op pad met een mobiele kar en een mobiel fotobord. De voorlichters gaan vervolgens met jongeren in gesprek over hun goede en minder goede gewoontes op de fiets. Door middel van afleiding tijdens de foto die gemaakt wordt, laat de jongere in kwestie zien of hij zich al dan niet kan focussen tijdens een ritje op de fiets en afleiding kan weerstaan. FietsAlert startte op zondag 24 augustus in de binnenstad van Utrecht.

Jongeren

Bij zo’n tachtig procent van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. Fietsers hebben daarbij 1,4 keer meer kans op een ongeval als ze zich laten afleiden door het gebruik van apparatuur op de fiets, zo blijkt uit data van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV. ‘Telefoon in de tas’ is dan ook het streven van TeamAlert. “Want minder goede gewoontes op de fiets ontstaan wanneer mensen zich op de automatische piloot door het verkeer bewegen. Op de fiets is de verleiding groot om je te laten afleiden.”

Een groot deel van de jongeren gebruikt wel een mobile telefoon tijdens het fietsen. Uit SWOV-onderzoek blijkt dat 76 procent van de jongeren onderweg wel eens muziek luistert en dat 77 procent actief gebruik maakt van zijn mobiele telefoon tijdens het fietsen. Toch blijkt uit peilingen dat 32 procent van de jongeren zich ergert als een andere fietser zich in het verkeer door zijn smartphone laat afleiden en gevaarlijke situaties creëert.

Auto

Fietsers zijn overigens niet de enige groep jonge verkeersdeelnemers die zich schuldig maakt aan smartphonegebruik tijdens het rijden. Want bijna de helft van de automobilisten tussen de 17 en 34 jaar pakt uit gewoonte de smartphone tijdens het autorijden, zo blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau GfK in opdracht van onder andere TeamAlert uitvoerde.

Naast gewoontegedrag, in 46 procent van de gevallen, zijn het ‘altijd bereikbaar willen zijn’ en ‘functionaliteit’ in respectievelijk 44 en 39 procent van de gevallen redenen voor die groep om de smartphone achter het stuur te gebruiken, zo blijkt. Door de SWOV wordt geschat dat in 5 tot 25 procent van de auto-ongevallen afleiding een rol speelt. Ruim 80 procent van de 17 tot 34-jarigen zegt zich van de gevaren bewust te zijn.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.