Alcoholcontrole politie

Halvering alcohol-overtredingen automobilist in weekendnacht

Het aantal automobilisten dat in het weekend met te veel alcohol op achter het stuur stapt, is sinds 2002 met meer dan de helft afgenomen. Dat stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu op basis van het onderzoek ‘Rijden onder invloed in Nederland en 2002-2013’. Het aantal geconstateerde overtredingen in steekproeven verminderde, terwijl het minimale aantal staandehoudingen voor het onderzoek jaarlijks gelijk bleef. Waar in 2012 nog 4,8 procent van de automobilisten tegen de lamp liep tijdens alcoholcontroles, was dat in 2013 bij 1,8 procent het geval. 

Het percentage bestuurders dat in de weekendnachten met geen of heel weinig alcohol op de weg op ging, bedroeg vorig jaar 94,9 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Er is daarnaast minder vaak alcohol in het spel bij zware verkeersongevallen, wordt gesteld. Tussen 2011 en 2013 daalde het geschatte aandeel ernstige verkeersgewonden gerelateerd aan alcoholgebruik van 25 naar 19 procent, valt in de onderzoeksresultaten te lezen.

Promillage

In 2013 kwam het percentage alcohol-overtreders uit op 1,8 procent. Een daling ten opzichte van 2011, toen dit nog 2,1 procent was. “Voor het eerst sinds er stelselmatig wordt gemeten, komt het percentage hiermee onder de 2 procent”, zo wordt gesteld. “Het aantal bestuurders met een promillage van minder dan 0,2 neemt ondertussen toe. Het percentage nuchtere bestuurders of bestuurders met zeer weinig alcohol op, bedroeg in 2002 nog 91,1 procent. In 2013 was dat 94,9 procent, zo blijkt.

In 2013 had 2,5 procent van de beginnende bestuurders in de nachtelijke uren in weekenden te veel gedronken tijdens hun staandehouding. Dit percentage was in 2011 nog 3,6 procent. “Ook onder de ervaren bestuurders nam het percentage overtreders in de weekendnachten af: van 2,2 procent in 2011 naar 1,9 procent in 2013.

Jongeren

Beginnende bestuurders waren afgelopen jaar in Zeeland met 4.7 en in Noord-Brabant met 3,5 procent het vaakst in overtreding. “In beide gevallen is dit wel een behoorlijke daling ten opzichte van 2011”, zo staat in het rapport geschreven. Ook onder de ervaren bestuurders werden in 2013 in Zeeland de meeste alcohol-overtredingen geconstateerd. “Opvallend is overigens de stijging van het percentage overtreders in Groningen en Drenthe.”

Zowel onder beginnende als onder de ervaren bestuurders wordt door mannen meer gedronken dan onder vrouwen als ze nog achter het stuur moeten stappen. Echter vooral onder jonge mannen tussen de 18 en 24 jaar is een dalende trend te zien als het gaat om met te veel alcohol op rijden in het verkeer. In 2008 werd bij 5 procent een te hoog promillage alcohol in het bloed geconstateerd. “Vorig jaar was dit nog maar bij 2,5 procent het geval. Dus dat is goed nieuws voor alle weggebruikers. Uit onderzoek van SWOV blijkt dat jonge bestuurders heftiger reageren op alcohol dan oudere bestuurders.”

Bestuurder

Beginnende bestuurders die alleen reden, waren in 2013, maar ook in de voorgaande meetjaren vaker in overtreding dan beginnende bestuurders die passagiers in de auto hadden zitten. Bij ervaren bestuurders is hetzelfde beeld te zien, zo blijkt tevens uit de gegevens.

In samenwerking met de politie worden jaarlijks alcoholcontroles uitgevoerd, verdeeld over de 25 Nederlandse politieregio’s. De steekproeven voor het onderzoek bestonden uit minimaal 20.000 staandehoudingen. En dit aantal is ieder meetjaar gehaald, zo wordt in het rapport te kennen gegeven. Het onderzoek vond onder uitsluitend automobilisten plaats in nachten van vrijdag op zaterdag en de nachten van zaterdag op zondag tussen 22:00 en 04:00 uur.

Minister

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zegt blij te zijn met de resultaten van het onderzoek. “Mensen beseffen steeds meer dat drinken en rijden niet samengaan. Deze ontwikkeling is goed voor de verkeersveiligheid”, zo lichtte ze bij de presentatie van het onderzoek toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.