Negeren rode kruizen boven de weg wordt ‘hufterfeit’

Automobilisten die rode kruizen boven de weg negeren, worden harder aangepakt. Het wordt een van de ‘hufterfeiten’ die per januari 2015 binnen het strafrecht worden ondergebracht. Rijkswaterstaat heeft daarnaast in overleg met de nationale politie de afspraak gemaakt dat op roodkruisnegatie strenger gecontroleerd gaat worden. Dat laat minister Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer weten. “Een paar minuten sneller thuis willen zijn kan nooit een reden zijn dat de veiligheid van wegwerkers, hulpverleners en weginspecteurs in gevaar wordt gebracht”, zo stelt ze in haar brief.

“Ik onderschrijf dat de veiligheid van wegwerkers van groot belang is. Zelfdiscipline van de weggebruikers en strengere handhaving voor degenen die dit niet kunnen opbrengen zijn nodig om de roodkruisnegatie terug te dringen”, aldus de minister. Om die reden wordt ook de handhaving van de maximumsnelheden bij wegwerkzaamheden geïntensiveerd, zo wordt aangegeven.

Verkeer

In de strijd tegen het negeren van rode kruizen boven de weg gaat Rijkswaterstaat bebording plaatsen met een boodschap die gericht is op het tegengaan van dit dit ‘onwenselijk gedrag’ van weggebruikers, zo laat de minister weten. Dit langs trajecten waarvan bekend is dat er regelmatig rode kruizen worden genegeerd. Het wordt een aanvulling op de maatregelen als rijbaanscheiding, botsabsorbers en pijlwagens die Rijkswaterstaat momenteel al neemt ter bescherming van wegwerkers.

Op 1 januari 2015 start de aanpak van veelplegers in het verkeer. Vanaf dat moment kunnen bestuurders die een zogenaamd ‘hufterfeit’ begaan er niet meer met een bekeuring vanaf. Door ernstige verkeersovertredingen in het strafrecht onder te brengen, kan het Openbaar Ministerie rijontzegging opleggen en celstraffen eisen tegen hardnekkige ‘verkeershufters’. Het negeren van een rood kruis is zo’n feit dat vanaf 1 januari via het strafrecht zal worden afgedaan, zo meldt de minister in het document..

Experiment

In de regio Rotterdam start begin 2015 een experiment waarbij weginspecteurs een buitengewone opsporingsbevoegdheid krijgen ten aanzien van het negeren van een rood kruis en het verkeerd gebruik van vluchtstroken. Met de inzet van de BOA’s zal roodkruisnegatie in de pilot-periode ook daar gehandhaafd kunnen worden door de weginspecteurs van Rijkswaterstaat, zo bevestigt de minister in haar brief aan de Kamer.

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Negeren rode kruizen boven de weg wordt ‘hufterfeit’”

Youran van Ark|16.12.14|10:18

Onduidelijkheid bij afrit 2 richting Lelystad A6. Je moet daar door een rood kruis heen om voor te sorteren. Hier gaan, een paar huisvrouwen van in de war raken, zeg ik je. Libellezomerweekklappers komen er weer aan. Elke dag een aanrijding op die afrit tijdens die week. Sluit hem in die week af en laat ze afrit 3 nemen. Probleem opgelost.

Eefje Babs|18.12.14|16:40

“huisvrouwen”…..uitstervend soort.
We leven niet meer in de 50-er jaren van de vorige eeuw!!
Bovendien een nogal denigrerende opmerking, meneer van Ark!!!…

Youran van Ark|10.11.15|15:33

Vrouwen met lekkere kort en pittige kapsels dan.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.