Katja Schuurman test effect weinig slaap op rijvaardigheid

In het programma ‘Katja’s Bodyscan’ testte presentatrice Katja Schuurman donderdag het effect van weinig slaap op de rijvaardigheid. Na 24 uur zonder slaap, stapte ze bij rijinstructeur Henk Brauers uit het Limburgse Eijsden in de lesauto om haar afwijking op de weg te meten. Met een afwijking van maar liefst 1,35 meter een verkeersgevaarlijke situatie achter de rug, zette Brauers de lesauto stil. “Ik kan nu echt bijna huilen”, zo stelde Schuurman na de autorit. “Dat komt omdat ik moe ben, maar ook omdat het gewoon heel eng is. Omdat je totaal geen controle meer hebt over jezelf.”

Eerder deed Schuurman bij Brauers in de lesauto twee andere tests. Allereerst een nulmeting, waar het rijgedrag van de presentatrice onder normale omstandigheden werd vastgesteld: ze had een afwijking van 35 centimeter. Daarna deed ze licht dronken een rijtest, waarbij ze slingerde met een afwijking tot maximaal 55 centimeter.

Rijvaardigheid

In het NCRV-programma ‘Katja’s Bodyscan’ schenkt Katja Schuurman wekelijks haar lichaam aan de wetenschap. Zo ondergaat ze onder meer onderzoeken om erachter te komen hoe de mens beter met stress kan omgaan, hoe je je pijngrens kunt verleggen en wat er met je lichaam gebeurt als je vier dagen lang niet eet.

In de uitzending van deze week onderging de presentatrice een 50 uur durend experiment in het kader van de ‘Nationale Slaapweek’. Ze deed verschillende tests, waarbij onder meer haar motoriek en concentratievermogen werden gemonitord naarmate de periode van niet slapen langen werd. Ook werd specifiek het effect op de rijvaardigheid onderzocht.

Video

Klik hier om het item over rijvaardigheid uit de aflevering van ‘Katja’s Bodyscan’ te bekijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.