file, snelweg

Meer deelnemers nodig voor proef om spookfiles te bestrijden

Zo’n zesduizend weggebruikers in de regio’s rondom Tilburg en Eindhoven krijgen de komende dagen een uitnodiging om mee te doen aan het project Spookfiles A58. Hun deelname moet eraan bijdragen dat de spookfiles op die snelweg minder worden. Om dat doel te bereiken krijgen ze een persoonlijk snelheidsadvies.

Als resultaat van een eerdere oproep een paar weken geleden zijn er inmiddels al zo’n 700 deelnemers. Ze maken gebruik van een van de drie speciale spookfile-apps van aanbieders FlowPatrol, SmartCar en Zoof. Via de apps, die nog in de testfase zitten, worden de proefpersonen gewaarschuwd om langzamer, maar dan wel op gelijkmatige manier, te rijden als de drukte op de weg toeneemt. Als ze dat ook inderdaad doen, voorkomt hun gedrag schokeffecten in het verkeer. Dat komt de doorstroming ten goede.

Opgeschaald

Omdat 700 deelnemers niet genoeg is om verschil te kunnen merken, wordt de proef nu opgeschaald. Dat gebeurt niet alleen met persoonlijke uitnodigingen, maar ook via een oproep op de projectwebsite.

De A58 is aangewezen als proeflocatie omdat zo’n dertig tot veertig procent van de files op die weg geen duidelijke oorzaak heeft. Landelijk wordt geschat dat 22 procent van alle files een spookfile is. Uiteindelijk is het doel van de pilot om slimme technieken te ontwikkelen die helpen bij een betere doorstroming in Nederland en elders in Europa.

Beter Benutten

De proef op de A58 op het traject tussen Tilburg en Eindhoven is eind februari van start gaan. Het gaat om initiatief van de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en een aantal marktpartijen en kennisinstellingen. Spookfiles A58 is onderdeel van Beter Benutten, een landelijk programma om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Meer deelnemers nodig voor proef om spookfiles te bestrijden”

Ina ter Wijlen|25.03.15|21:59

appen op de snelweg ?????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.